Een voettocht van duizend kilometer
Begint met één stap
Lao Tsé
Bart Maes is bio-ingenieur. Hij heeft een carrière van dertig jaar achter de rug waarin hij actief heeft meegewerkt aan het uitbouwen van het ecologisch gedachtengoed in België, met een sterke focus op de ontwikkeling van de biologische landbouw, een mens- en milieuvriendelijke vorm van landbouw. Hij richtte in 1996 met twee partners een certificatiebedrijf in de landbouw en de voedingssector op dat zich sterk ontwikkelde en in 2006 voor een deel in Duitse multinationale handen kwam.
In 2011 zette Bart zijn eerste schuchtere stappen richting spirituele ontwikkeling en sedert 2012 is hij een regelmatig meditatie-beoefenaar bij het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Mechelen. In 2013 stapte hij uit zijn bedrijf met talrijke vragen over de zin van een professionele activiteit die zich gaandeweg was gaan ontwikkelen, weg van de oorspronkelijke pioniersfase, in de richting van meer winst maken, groei om de groei, meer efficiëntie, en andere business targets. Momenteel is hij op zoek naar een nieuwe professionele activiteit die meer in lijn is met de spirituele ontwikkeling die hij de laatste jaren heeft doorgemaakt. De voettocht die hij in 2014 deed, draagt bij aan deze zoektocht.
Op vrijdag 19 december 2014 is Bart Maes te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen.
Hij geeft een voordracht met als thema: TOCHT VAN EEN PELGRIM.
Grote openheid
Bart: ‘De lezing vertelt het verhaal van de tocht die ik maakte richting Compostella. Ik liep 2000 km in 3 maanden, alleen, vanaf thuis tot in Spanje. Ik vertel over de voorbereiding, de tocht zelf, wat er onderweg te zien valt aan landschap, landbouw, natuur en cultuur, de contacten met medepelgrims en lokale mensen, de eenzaamheid maar ook de grote openheid op het pelgrimspad en de ongekende gastvrijheid.
Ik vertel wat de tocht met me heeft gedaan : het alleen-zijn, het zelf alles beredderen, de relatie met de ander, het effect op zijn wereldbeeld. Ik vertel ook over de heilzame effecten van het lang stappen op de innerlijke belevingswereld en situeer de tocht ook in het traject van mijn spirituele ontwikkeling.’