Nepal, grenzend aan West-China, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij het opvangen van Tibetanen die hun land wegens de bezetting door China, ontvluchtten. Maar het wordt voor vluchtelingen steeds moeilijker om via de Himalaya naar de vrije wereld te ontkomen.
De druk van China op dat land, om vluchtende Tibetanen geen vrije doorgang meer te verlenen wordt steeds groter. China beloont het ontmoedigingsbeleid van Nepal met flinke financiële injecties.
Na de vlucht van de Dalai Lama in 1959, heeft Nepal een cruciale rol gespeeld in een eerste opvang voor Tibetaanse vluchtelingen en het verlenen van een vrije doorgang naar India. Maar sinds 2008 is die gastvrijheid sterk afgenomen. Elk jaar tussen 1990 en 2007 arriveerden er jaarlijks in Nepal gemiddeld 2500 Tibetaanse vluchtelingen, na 2008 zijn dat er gemiddeld 800 per jaar.
In dat jaar onderdrukten Chinese veiligheidstroepen in Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet, een opstand tegen de bezettingsmacht. Het Chinese leger houdt de verschillende vluchtrouters scherp in de gaten en heeft ook de bewaking van de grens met Nepal aangescherpt.
Tibetanen die hun land ontvluchten hebben er vaak een maandenlange tocht voor over om uiteindelijk in India terecht te komen. De vluchtelingen reizen te voet, vaak ’s nachts en schuilen in bomen om Chinese en Nepalese patrouilles te ontwijken. Nepal zelf biedt gastvrijheid aan een Tibetaanse gemeenschap van ongeveer 20.000 mensen.
Maar volgens buitenlandse bronnen en door WikiLeaks vrijgegeven documenten voert China de druk op zijn kleine buur steeds meer op om Tibetanen te weren. En ze bij arrestatie uit te leveren aan China. In een enkel geval is dat ook gebeurd.
Tibetaanse activisten en ambtenaren van de Tibetaanse regering in ballingschap zijn verontrust door de gang van zaken. Met name de berichten dat Nepalese politiemensen vluchtelingen beroven en ze daarna uitleveren aan Chinese militairen aan de andere kant van de grens, verslechteren het gevoel van veiligheid.
Nepal, een verarmde natie met ongeveer 30 miljoen inwoners, ontvangt steeds meer financiële hulp van China. Militair en economisch. Nepal is er veel aan gelegen om die hulp in stand te houden.
Tibetanen worden volgens buitenlandse bronnen blootgesteld aan uitbuiting en zelfs uitzetting. In 2010, toen in India de eerste ministeriele verkiezingen werden gehouden door de Tibetaanse regering in ballingschap, namen de Nepalese autoriteiten honderden stembussen in beslag. En vorig jaar trad de politie hard op tegen demonstranten die de 52ste verjaardag van de Tibetaanse opstand wilden herdenken.
Bronnen: diverse buitenlandse persbureaus.
Syl zegt
Uit betrouwbare bronnen heb ik gehoord dat enkele weken geleden Tibetanen in Nepal zo van de straat werden geplukt en uitgeleverd aan China. Of dat momenteel nog gebeurt weet ik niet, aangezien er nu geen contact is met de mensen daar.
Dennis zegt
Zelf was ik dit voorjaar en Tibet en Kathmandu. In een Tibetaanse nederzetting nabij Pokara liepen met wapenstokken in de hand een groepje Nepalese soldaten. Maakte op mij een provocerende indruk. De Tibetanen die ik daar sprak bevestigden mijn indruk.
De Nepalese autoriteiten voor zover die bestaan zwichten voor het Chinese geld. Het is jammer dat de VN, de EU en de Nederlandse overheid al meer dan 50 jaar de andere kant op kijken als het om Tibet gaat. Ik spreek regelmatig Nederlanders die een uitgesproken mening hebben over de China Tibet kwestie. Namelijk dat China een geweldig mooi land is en dat Tibet dankbaar mag zijn. Dat het allemaal wel mee valt enz,. Het lijkt er op dat de wereld wordt geregeerd door angst en geld.