Zeshonderd boeddhisten en andere genodigden hebben van veertien tot negentien oktober in China de tweejaarlijkse conferentie ‘World fellowship of Buddhists’ bijgewoond. Deze 27e conferentie werd geopend in de Famen tempel in Baoji, nabij de West-Chinese stad Xi’an. Door de deelnemers is een resolutie aangenomen om boeddhisme meer bij conflictbeheersing in te zetten, met name bij conflicten die boeddhisten treffen.
In de ‘Baoji declaration’ werd de internationale gemeenschap opgeroepen meer aandacht te schenken aan menslievendheid en opgeroepen te werken aan een harmonieuze, vredige wereld. Chinese boeddhisten zijn betrokken bij welzijnswerk, boeddhisme is diepgeworteld en geïntegreerd in China, het wordt gezien als een mogelijkheid om de samenleving ethisch en spiritueel te transformeren.
Deze Famen tempel is een zeer toepasselijke locatie: hier is in de derde eeuw voor Christus een pagode gebouwd om een relikwie van Boeddha Shakyamuni –een vingerkootje- in onder te brengen. Het vermeende overblijfsel van Boeddha’s vinger moet inmiddels zo’n 2500 jaar oud zijn. De vinger is gewoonlijk te zien in de Famen-tempel,
Sommige historici geloven dat Indiase monniken delen van Boeddha’s lichaam die na zijn crematie in de as waren overgebleven, hebben bewaard. Een aantal van die resten zou in de derde eeuw als geschenk van de Indiase koning Ashoka in China zijn beland. De pagode heette aanvankelijk dan ook de ‘King Asoka temple’, genoemd naar de koning die in Azië zijn invloed aanwendde om het boeddhisme te verspreiden. In 1987 werd het relikwie teruggevonden na een periode van 1113 jaar verborgen te zijn geweest in een ondergronds paleis, dat nu dient als museum. De Famen tempel is nu een pelgrimsoord.
Deelnemers aan de conferentie waren druk met het leggen van contacten, het deelnemen aan forumdiscussies en excursies naar boeddhistische tempels en andere bezienswaardigheden. In de openingsceremonie werd door de sprekers, onder wie ook een aantal lokale politici, benadrukt dat men erg trots is op deze rijke culturele geschiedenis en trots is om gastland te mogen zijn voor een groot aantal boeddhistische leermeesters.
Ook de door China erkende (aangewezen) Panchen lama maakte deel uit van het gezelschap. In zijn openingswoord benadrukte hij de waardering die China heeft voor de kwaliteiten van het boeddhisme met waarin waarden als onderling respect, mededogen en vrijgevigheid. Er zijn twee Panchen Lama’s, de ‘Chinese’ en de in Tibet geboren lama, die op zesjarige leeftijd verdween en nog steeds spoorloos is. Naar verluidt zou deze Panchen lama met zijn familie in China op een geheime plek verblijven.