De Thaise gemeenschap in Nederland heeft vrijwel helemaal alleen de ruim acht ton opgebracht waarmee in Purmerend een voormalig buurthuis kon worden gekocht en de nieuwe tempel Wat Buddhavihara kan worden ingericht. Een klein deel van de koopsom werd bijeengebracht door Thai in Thailand. De Thaise ambassade in Nederland doneerde ook een bedrag. Dat zegt bestuurslid Terry Hoekstra van de stichting Wat Buddhavihara.
De giften werden gegeven op basis van dana, er zijn geen aandelen verkocht, zoals laatst bij de bouw van een Chinese tempel in Utrecht het geval was. Met de verkoop van die aandelen werd een bedrag van vijf ton bijeengebracht. ‘De tempel in Purmerend wordt door hun giften in feite eigendom van de gevers, dus de Thaise gemeenschap.’ zegt Terry Hoekstra. Hij noemt de Thaise gemeenschap in ons land zeer vrijgevig.
Sinds de komst van de Thaise hoofdmonnik Pramaha Chamroen Tepma in Nederland, in 2007, is er meer vaart gekomen in de fondswerving voor de nieuwe tempel. ‘Deze hoofdmonnik richtte zich veel meer op de Thai in ons land, waardoor de fondswerving beter op gang kwam.’, zegt Hoekstra. De huidige tempel van Buddhavihara is gevestigd in een vrijstaand huis in Landsmeer, met in een garage een gebedsruimte. Het pand zal, als de nieuwe tempel volgend jaar in gebruik wordt genomen, waarschijnlijk worden verkocht.
De stichting heeft een architect in de arm genomen die een concept idee maakte voor de inrichting van het voormalige buurtgebouw als tempel. In het vrije nieuwe deel van het gebouw worden leefruimten voor de monniken gesitueerd. Behalve de hoofdmonnik zijn er steeds meerdere monniken aanwezig, in een wisselende samenstelling. De sangha in Landsmeer bestaat uit ongeveer 1100 leden- het kunnen er meer zijn, omdat die telling is gebaseerd op het aantal nieuwsbrieven dat verstuurd wordt, vertelt Hoekstra.
Het gebied dat vanuit de tempel wordt ‘bediend’ is niet strak afgelijnd. ‘Regelmatig zie ik nieuwe gezichten in de tempel, en steeds weer andere bij mijn herhaalde bezoekjes. Er zijn ook geen gebiedsafspraken gemaakt met de Thaise tempels in Waalwijk en Groningen, er vindt een soort kruisbestuiving plaats’. Hoekstra zegt dat er nog geen plannen zijn gemaakt of ideeën zijn ontwikkeld om eventueel andere boeddhistische organisaties onderdak te bieden. Zo is een theravada stichting onder leiding van Hans Gijsen bezig met het verwerven van een eigen studie- en retraitecentrum. Maar dat proces verloopt zeer moeizaam, ook vanwege de fondswerving. Hoekstra: ‘Wij hebben een ANBI-status, mogen geen winst maken. Dus in dat opzicht alleen al is het niet aan de orde.’
In Nederland zijn op dit moment drie Thaise tempels. De Buddharama tempel in Waalwijk, opgericht in 1973, de Buddhavihara Tempel in Landsmeer, die in Purmerend gaat bouwen en de Buddha Parami Tempel in Musselkanaal, die in 2013 is geopend en gevestigd is in een voormalige kerk.
De Thaise leraar Mettavihari- in opspraak gekomen door seksueel wangedrag, was tot 2006 de belangrijkste leraar en hoofd van Buddharama, Buddhavihara en het Boeddhistische Meditatie Centrum in Groningen. Eind van de maand wordt een bijeenkomst georganiseerd waarin geldschieters en anderen worden bijgepraat over de aankoop en de bouwplannen.