Na meer dan 300 dagen aan de ketting te hebben gelegen in het Russische Moermansk, is het Greenpeace-schip Arctic Sunrise op weg naar zijn thuishaven in Amsterdam. De Arctic Sunrise kwam in september 2013 vast te liggen in Moermansk nadat actievoerders van Greenpeace geweldloos protesteerden tegen de olieboringen van het Russische olie- en gasbedrijf Gazprom in het kwetsbare Noordpoolgebied.
Greenpeace International kreeg begin juni het bericht dat de Russische onderzoekscommissie het schip zou vrijgeven. Op 27 juni mocht Greenpeace-kapitein Daniel Rizzotti uiteindelijk aan boord. Hij en zijn bemanningsleden zijn sinds die tijd bezig om het schip zeewaardig te krijgen nadat flink wat schade was geconstateerd.
“De Arctic Sunrise verkeerde in slechte staat toen wij voor het eerst aan boord kwamen”, legt Rizotti uit. “Tien maanden lang, waaronder de ijskoude winter in Moermansk, had het schip geen onderhoud gehad, terwijl een ijsbreker als de Arctic Sunrise normaliter dagelijks onderhouden moet worden. Daarnaast zijn de navigatie-, communicatie- en veiligheidsapparatuur verwijderd of vernield. We hebben in de afgelopen weken dus behoorlijk hard moeten werken om veilig koers te kunnen zetten naar Amsterdam.”
De hoognodige reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan boord van de Arctic Sunrise hebben ervoor gezorgd dat het schip zelfstandig naar Amsterdam kan varen en niet gesleept hoeft te worden. Eenmaal in Amsterdam, moet het schip uit de vaart worden gehaald om gerepareerd te worden. Daarna is het de bedoeling dat de Arctic Sunrise zo snel mogelijk weer wordt ingezet voor de milieu- en klimaatcampagnes van Greenpeace, onder andere de Noordpoolcampagne.
De exacte datum van aankomst is op dit moment nog niet bekend, maar de Arctic Sunrise krijgt volgens Greenpeace zeker een warm welkom van verschillende leden van de ‘Arctic 30’, de 28 actievoerders en 2 freelance journalisten die samen met de Arctic Sunrise werden opgebracht na het geweldloze protest bij het Prirazlomnaya-platform van Gazprom. “Het illegaal enteren van de Arctic Sunrise en het arresteren van de Arctic 30 was een poging om ons de mond te snoeren”, zegt Faiza Oulahsen, een van de leden van de Arctic 30 en campagneleider van Greenpeace. “Het tegenovergestelde is bereikt. Miljoenen mensen wereldwijd hebben zich uitgesproken voor bescherming van het kwetsbare Noorpoolgebied. Deze mensen weten dat de aarde opwarmt, mede door hebzucht van oliebedrijven als Shell en Gazprom. Samen met hen zullen wij ons blijven verzetten tegen zinloze olieboringen op de Noordpool waardoor de aarde nog verder opwarmt.”
Hoewel de Arctic Sunrise straks weer veilig in Amsterdam ligt, is het verhaal voor de Arctic 30 nog niet afgesloten. De Russische onderzoekscommissie kondigde op 18 juli aan dat zij haar onderzoek naar de Arctic 30 zal voortzetten tot ten minste 24 september 2014. “We weten de reden noch het doel hiervan”, zegt Oulahsen, “maar hopen dat de Russische autoriteiten snel duidelijkheid geven.”
Bron Greenpeace.