De vloek en zegen van social media
Social media: vloek, zegen, of allebei tegelijk?
In deze laatste reguliere uitzending van de boeddhistische radio met OBA Live- voor de zomerprogrammering van start gaat, een uitzending over onze worsteling met de social media. Facebook, Twitter en andere kanalen kunnen ons leven verrijken, maar ook beheersen. Wat is een redelijke middenweg? En waar schuilen de gevaren? Het viel de redactie van OBA Live de afgelopen maanden bijvoorbeeld op dat bezoekers van de Amsterdamse bibliotheek haast meer op schermen kijken dan in boeken.
Te gast zijn:
John Knieriem
De Rotterdamse ondernemer in de ICT-branche is een van de meest Twitterende Nederlanders. Hoewel hij een groot voorstander is van internettechnologie, ging hij zelf op een gegeven moment bijna ten onder aan de onafzienbare hoeveelheid informatie die dag en nacht binnenstroomt. Ondertussen heeft hij verschillende retraites gevolgd in het Franse klooster Lerab Ling. Daar leerde hij hoe zijn ‘energielekken’ te dichten.
Rudy van Belcom
Eigenaar van imagobureau TINK! Van Belcom houdt scherp oog op trends op Facebook, Twitter en andere nieuwe media. Verder adviseert hij organisaties over het gebruik ervan. Ook Van Belcom kent de worsteling van de omgang met social media.
Kitty Arends
Social media is en blijft een mooie inspiratiebron voor de columniste en hoofdredacteur van bodhitv.nl. Zoals die keer dat een grappige berichtje op Facebook haar lof vanuit de halve wereld opleverde.
Marlous Lazal
Zoals altijd blikt Marlous Lazal aan het einde van de maand terug op grote en kleine boeddhistische gebeurtenissen die achter ons liggen.
Uitzenddatum: Dinsdag 24 juni 2014, radio 5, 19:00 – 20:00 uur.
Vier uur na de eindtune van OBA Live is het programma Hemelsbreed in de lucht. Met de onderwerpen Robert Mulder | De geweldloosheid van de Boeddha | Joan Halifax
Geloof in Groningen. De Groninger fotograaf Robert Mulder organiseert in het klooster van Ter Apel een fototentoonstelling met als titel: Geloof in Groningen. Behalve de klassieke ‘westerse’ geloven komen ook minder gangbare religies in de tentoonstelling naar voren. Natuurlijk is daar het boeddhisme bij. De foto’s in Ter Apel zijn uitsluitend in Groningen gemaakt. Waarom is de fotograaf zo geraakt door religieuze objecten?
Serie: ons soort boeddhisme
Paul van der Velde is hoogleraar boeddhisme en hindoeïsme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In de serie Ons soort boeddhisme vergelijkt hij het westers boeddhisme met oosterse en historische varianten. In de vierde en laatste aflevering bespreekt hij het lichtelijk sleets geraakte idee dat boeddhisten geweldloos zijn. Natuurlijk is bekend dat de Dalai Lama geweld afraadt en dat in de boeddhistische landen geweld echt wel voorkomt. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de Boeddha zelf, wat dacht die ervan…?
Joan Halifax
De Amerikaanse zenleraar Joan Halifax Roshi brengt voor het eerst een bezoek aan Nederland. Van 22 tot 26 juni leidt zij een retraite in Cadzand en vrijdag 27 juni is zij de keynote speaker van het symposium Compassion and Social Engagement aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien is ze dan de hoofdgast op de BoeddhaDag van de BOS!
Marlous Lazal sprak met een van de organisatoren van haar bezoek, Connie Franssen, en met de Nederlandse zenleraar Irène Kyoyo Bakker die jaren bij Joan Halifax in de Verenigde Staten studeerde en werkte en in 2012 transmissie van haar kreeg. Halifax leidt in Santa Fe, New Mexico, het Upaya Zencenter.
Uitzenddatum: Woensdag 25 juni 2014 van 00:00 – 00:30 uur, Radio 5