Waar het Chinese beveiligers afgelopen zaterdag in Amsterdam wel lukte om met een scherm demonstranten op de Dam aan het oog van de Chinese president Xi Jinping te onttrekken, en een protest van AI en ICT uitdoofde als een nachtkaars, lukte het vanmorgen Reporters Without Borders (Journalisten zonder grenzen) in Parijs wel aandacht te vragen voor het gebrek aan burgerlijke vrijheden in China. Op een acht vierkante meter grote fotomontage is te zien hoe de president een obsceen gebaar maakt, in de betekenis van dat hij lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting.
De Chinese president bezoekt vandaag Parijs. Reporters Without Borders greep die gelegenheid aan om met vijf trucks met de fotomontage op pad te gaan en het beveiligde gebied binnen te rijden. Vier auto’s werden voortijdig tot stoppen gebracht door de politie, een vijfde wist de omgeving van de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe wel te bereiken. Daar werd de fotomontage aan de Parijse bevolking getoond en werden er opnamen van gemaakt. Activisten op de fiets waren getooid met kleinere banners. Reporters Without Borders vraagt met de actie aandacht voor het gebrek aan burgerlijke vrijheden in China, met name de vrijheid van informatie zoals neergelegd in artikel 19 van de universele verklaring van de rechten van de mens.
Net als in Amsterdam is er ook in Frankrijk kritiek op de autoriteiten die willen voorkomen dat Xi Jinping kennis maakt met deze protesten. “Het is niet juist dat de autoriteiten actie ondernemen om te voorkomen dat er gewezen wordt naar de het gebrek aan vrijheid van informatie in China,” zegt Reporters Without Borders secretaris-generaal Christophe Deloire.
Het doel van het protest in Parijs is volgen RWB om de openlijke minachting te benadrukken die de Chinese autoriteiten – onder leiding van Xi Jinping hebben naar de vrijheid van meningsuiting en de Chinezen informatie ontzeggen en hen te onderwerpen aan constante propaganda. “De discrepantie tussen het officiële discours over de Chinese droom en de meedogenloze vervolging van onafhankelijke journalisten toont de mate aan waarin Xi Jinping met veel plezier meewerkt,’ zegt Deloire. ‘Artikel 35 van China de grondwet zegt dat haar burgers ‘vrijheid van meningsuiting [en] van de pers’ genieten, maar meer dan 100 Chinese burgers – professionele journalisten en netizens – verblijven momenteel in de gevangenis omdat ze niet meer doen dan de realiteit in hun land weer te geven.’
In China zijn de staatsmedia volgens RWB propaganda-instrumenten van de regering, en het staatsbureau propaganda stuurt meer dan duizend richtlijnen per jaar naar alle journalisten. Nieuwsconferenties zijn volgens RWB geënsceneerde bijeenkomsten met nep-journalisten die voorgekauwde vragen stellen, terwijl journalisten die hun perskaart willen laten vernieuwen zich moeten onderwerpen aan een ideologische test.
Bron Reporters without borders