Binnen de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap in India is met gemengde gevoelens gereageerd op het voorstel van een kiescommissie dat Tibetanen die tussen 1950 en 1987 in India geboren zijn als Indiase staatsburgers bij de algemene verkiezingen hun stem uit mogen brengen. Veel ballingen vrezen dat dan niet meer duidelijk is dat zij als Tibetanen onvrijwillig in India leven, hetgeen schadelijk zou zijn voor hun inzet om als Tibetanen op termijn naar hun eigen land terug te keren. Tibetaanse vluchtelingen hebben in India een speciale status.
De voormalige Tibetaanse premier-in-ballingschap, Samdhong Rinpoche, heeft gezegd dat hij sceptisch is over het besluit, gelet op de gevolgen die het zou kunnen hebben op de bevrijdingsbeweging die streeft naar een terugkeer naar een vrij Tibet. In India is het niet mogelijk om een dubbele nationaliteit te hebben.
“Wij zijn nu als Tibetanen in ballingschap betrokken bij de strijd voor een vrij Tibet. Wanneer we burgers van een ander land worden, dan verliezen we die status en kunnen we alleen nog maar onze steun betuigen aan deze gedachte.’ Onder Tibetanen in India heerst het gevoel dat afzien van hun Tibetaanse nationaliteit en het stemmen als Indiase kiezer hun rechten van vluchtelingen kan beteugelen. Veel Tibetanen in India zijn ook bang dat de switch implicaties op hun dagelijks leven zal hebben. Het zou voor de eerste keer zijn, sinds de vorming van een Tibetaanse gemeenschap in India, dat Tibetanen stemrecht krijgen. Op zich juichen ze dat toe.
Bron BNN.
Jules Prast zegt
In het licht van de discussie rond mijn artikel ‘In China mag je best boeddhist zijn’ (22 februari jl.) is het interessant om te zien wat Tibetaanse leiders zeggen wanneer ze zonder meel in de mond spreken: er is een bevrijdingsbeweging die strijdt voor terugkeer van alle in ballingschap levende Tibetanen naar een vrij Tibet.
Het vasthouden aan de politieke identiteit van de Tibetanen en hun nationale rechten lijkt mij op gespannen voet te staan met de ‘officiële’ inzet van culturele en religieuze lotsverbetering in een autonome regio binnen het Chinese staatsverband.
Waarvan graag akte.