Mindfulnesstrainer, zenboeddhist, programmamaker en zangeres Marlous Lazal is te zien in een gefilmd portret als onderdeel van de expositie ‘Wat geloof jij?’, die nog tot eind juni te zien is in Museum Hilversum. Het woord mindfulness duikt tegenwoordig overal op. Maar wat is het eigenlijk?
Je kunt het letterlijk vertalen met ‘aandachtig zijn’, maar hoe doe je dat? Mindfulness combineert eeuwenoude boeddhistische principes met westerse psychologische kennis en heeft tot doel om beter om te gaan met stress. Mindfulness is een diepgaande en effectieve manier om anders te leren omgaan met de dagelijkse stress en om meer balans en helderheid in het leven te ontwikkelen.
Het leidt niet alleen tot meer ontspanning, maar het pakt de wortel van de spanning en stress aan: de malende, oordelende en piekerende onrustige geest.
Marlous Lazal maakt radioprogramma’s voor o.m. de boeddhistische omroep en is zenstudent bij Nico Tydeman in Amsterdam. In Museum Hilversum laat Lazal deelnemers kennismaken met mindfulness door samen met hen praktische oefeningen uit te voeren. Op zaterdag 15 maart om 14.00 verzorgt zij daar ook een kennismakingsworkshop mindfulness.
Marlous Lazal deed jukai, het boeddhistisch inwijdingsritueel, en trad daarmee officieel toe tot het zenboeddhisme. Marlous: ‘Ik heb een aantal retraites gevolgd bij mijn zenleraar en pas na een hele tijd voelde ik ineens: ja, dit is het, hier wil ik bij horen. Eerst vond ik het best vreemd. Sommige rituelen, waarbij speciale gewaden worden aangetrokken en teksten worden gedeclameerd, deden me denken aan het katholicisme, waar ik mij al heel lang niet meer bij thuis voelde.’ Marlous kreeg van haar zenleraar een nieuwe naam: Tsuzan, hetgeen intieme berg betekent. Zij gebruikt die niet in het dagelijks leven. Maar ervaart hem als een concept om bij meditatie verder uit te diepen.
Museum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. En hoewel het museum qua architectuur niet kan tippen aan het huidige wereldberoemde raadhuis van Dudok uit 1931, is het toch heel bijzonder. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum.
Het gebouw werd gebouwd als ‘regthuis’ na de grote brand van 1766, die de toenmalige Hilversumse binnenstad nagenoeg geheel in de as legde.
In 1881 werd het rechthuis ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van gemeentearchitect Johannes Rietbergen. Aan de zuidzijde en de achterkant werd een deel aangebouwd. De muren van het oude Regthuis werden aangepast en er kwam een nieuwe buitenmuur. De lage onderverdieping bleef gehandhaafd, maar er kwam een monumentale trap (met bordes) naar de voorname bovenverdieping. De fraaie plafondschilderingen die nu nog kenmerkend zijn voor de raadszaal, zijn waarschijnlijk van de hand van de Hilversumse kunstenaar Antonius Brouwer.
Na 1931, toen het nieuwe ‘Dudok’ gemeentehuis werd geopend, had het gebouw diverse functies, de laatste decennia vooral als museum van lokale kunst en geschiedenis. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw naar ontwerp van architect Hans Ruyssenaars.