De ontdekking van een voorheen onbekende houten schrijn in Boeddha’s geboorteplaats Lumbini, India, zou een antwoord kunnen geven op de vraag wanneer de Boeddha nu precies geboren is. Een analyse van de resten van de schrijn in de fundamenten van de Maya Devi-tempel in Lumbini hebben uitgewezen dat het gebruikte hout dateert uit de zesde eeuw voor Christus. De plek geldt officieel als de plaats waar de Boeddha is geboren. De schrijn werd ontdekt onder een bakstenen gebouwtje in het tempelcomplex en kon niet eerder worden onderzocht.
“Dit werpt licht op een zeer lang debat over de vraag wanneer de Boeddha geboren is,” zegt archeoloog Robin Coningham, verbonden aan de universiteit van Durham, Engeland, die met zijn team de ontdekking deed. Het is algemeen aanvaard dat de Boeddha werd geboren onder een boom in Lumbini –de bodhiboom- nadat zijn moeder, koningin Maya Devi, naar haar geboorteplaats in haar vaders koninkrijk reisde om daar haar zoon ter wereld te laten komen.
Maar veel van wat is bekend over zijn leven vindt zijn oorsprong in een mondelinge overdracht met weinig wetenschappelijke ondersteuning. Lumbini, overwoekerd door de jungle, tot de herontdekking in 1896, staat tegenwoordig op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO en wordt door miljoenen pelgrims jaarlijks bezocht. De directeur-generaal van de UNESCO pleit voor meer archeologisch onderzoek op die plek en maatregelen om de kwetsbare omgeving in en rond de tempel te beschermen.
Overigens plaatste professor Hans Wolfgang Schumann in zijn befaamde boek ‘De historische Boeddha’ (Asoka Rotterdam) het geboortejaar rond het jaar vijfhonderd voor Christus. ‘Hier was het dat de Boeddha tussen 528 en 483 voor Christus zijn inzichten verkondigde en dat de eerste volgelingengemeenschap ontstond’. En ‘de eerste prediking van de Boeddha in het jaar 528 voor Christus in Sarnath bij Benares was een gebeurtenis die tot op de huidige dag zegenrijk doorwerkt’.
Overigens is er ook helemaal geen duidelijkheid over de geboortemaand van Jezus Christus. Dr. Toon Janssen uit Heesch deed daar onderzoek naar en kwam tot de bevinding dat Christus in augustus geboren moet zijn. Maar deze onderzoeker vierde in december Kerst.