Ondanks verzoenende gebaren van de Birmese regering protesteerden vandaag tientallen boeddhistische monniken bij de luchthaven de Birmese hoofdstad tegen de komst van een delegatie van ’s werelds grootste moslimorganisatie (OIC). De monniken hielden banners in de lucht met teksten als ‘Get Out’ en ‘Niet mengen in interne aangelegenheden van Myanmar (Birma)’.
De delegatie vertegenwoordigt zevenenvijftig moslimlanden en wil het terugdringen van het geweld tegen de moslimminderheid in Birma bespreken. Voornamelijk aangewakkerd door boeddhistische monniken. Birma is een voornamelijk boeddhistisch land, met zestig miljoen inwoners. Na de landing op het vliegveld vertrok de delegatie direct naar de hoofdstad Naypyitaw, waar met hoge Birmese ambtenaren de gesprekken zullen worden gevoerd.
Meer dan 240 mensen zijn omgekomen en 240.000 mensen ontvluchtten hun huizen in het afgelopen jaar. Veel van de Rohingya moslims zijn volgens mensenrechtenorganisaties opgejaagd en aangevallen door boeddhistische bendes, gewapend met machetes en ander wapentuig. In veel gevallen keken de Birmese veiligheidstroepen gewoon toe.
Het OIC team, dat landen als Indonesië, Maleisië, Turkije, Saoedi-Arabië, Egypte, Djibouti en Bangladesh vertegenwoordigt, krijgt deze week met nog meer protestanten te maken, zo is de verwachting, wanner het vrijdag afreist naar Rakhine-staat, in het westen van Birma, waar de meeste slachtpartijen plaatsvonden. De delegatie wil daar kampen bezoeken waar de ontheemde moslimslachtoffers zijn ondergebracht.
Ark Hananto, lid van de Indonesische delegatie, zegt dat de Birmese regering er alles aan zal; doen om hun veiligheid te garanderen. De delegatie wil per se met de slachtoffers zelf praten om zich zo een goed beeld te vormen van wat hun is overkomen. De delegatie heeft zich voorgenomen om ook met leiders van de boeddhistische gemeenschap gesprekken aan te gaan.
De beschuldigingen door lokale boeddhisten dat internationale humanitaire organisaties die actief zijn in Myanmar zijn bevooroordeeld ten gunste van Rohingya, iets wat zij overigens ontkennen, heeft geleid tot bedreigingen aan het adres van buitenlanders. Verschillende hulpverleners vertrokken al. Rakhine-staat woordvoerder Win Myaing zegt dat, als het islamitische blok de stabiliteit wil vergroten, ze beter humanitaire hulp van buiten aan kan bieden, in plaats van het gebied te bezoeken.
Bron BNN.