De Israelische militaire kolonel Moshe Tetro is volgens de Hind Rajab Foundation een sleutelfiguur in Israëls bewapening van hongersnood en aanvallen op ziekenhuizen in Gaza. Hij wordt beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De militair is door Israel voorgedragen als militair attaché in België.
De Hind Rajab Foundation heeft een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC), waarin de rol van Tetro wordt benadrukt bij het orkestreren van hongersnood en het aanvallen van gezondheidszorgfaciliteiten, acties die eerder werden veroordeeld in arrestatiebevelen van het ICC tegen Israëlische functionarissen Netanyahu en Gallant.
De stichting dringt er bij België op aan om Tetro’s accreditatie als militair attaché van Israël af te wijzen en benadrukt de volgens haar morele en wettelijke verplichting om samenwerking te weigeren met individuen die volgens de stichting betrokken zijn bij dergelijke ernstige misdaden.
Uithongeren
Onder Tetro’s leiding als hoofd van de Coördinatie- en Verbindingsadministratie voor de Gazastrook (CLA), werd volgens de stichting een beleid gevoerd om de bevolking van Gaza systematisch uit te hongeren. Essentiële middelen zoals voedsel, water en medische voorraden werden ernstig beperkt, waardoor een door mensen veroorzaakte hongersnood ontstond die ontelbare levens heeft verwoest. Het ICC heeft eerder het gebruik van uithongering als oorlogsmethode benadrukt in zijn arrestatiebevelen tegen Israëlische functionarissen Benjamin Netanyahu en Yoav Gallant. Tetro’s acties volgen volgens de stichting hetzelfde patroon van collectieve bestraffing, gericht tegen burgers in een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld.
Tetro’s rol in het leiden van aanvallen op ziekenhuizen, waaronder het Naser ziekenhuis in Khan Yunis en het Al Shifa ziekenhuis in Gaza Stad, is volgens de stichting een flagrante schending van het internationaal humanitair recht. Bewijsmateriaal dat aan het ICC is overhandigd bevat verslagen van zijn directe communicatie met ziekenhuisdirecteuren voordat hij aanvallen orkestreerde die leidden tot massale slachtoffers. Dergelijke acties tonen volgens de stichting een berekende poging om het toch al kwetsbare gezondheidszorgsysteem van Gaza te ontmantelen, waardoor burgers geen toegang meer hebben tot levensreddende medische zorg.
In het licht van deze gruweldaden heeft de Hind Rajab Foundation de Belgische regering opgeroepen om Tetro zijn accreditatie als militair attaché te weigeren. In een brief aan het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte voorzitter Dyab Abou Jahjah de morele en wettelijke verplichting van België om personen te weigeren die betrokken zijn bij ernstige schendingen van het internationaal recht.
“Moshe Tetro toelaten in België zou een goedkeuring zijn van zijn misdaden”, aldus Abou Jahjah. “België moet zich blijven inzetten voor gerechtigheid en een duidelijke boodschap sturen dat er geen plaats is voor oorlogsmisdadigers in onze instellingen of onze samenleving.”
De eisen van de stichting aan de Belgische regering zijn:
- Weiger accreditatie: Ontken Moshe Tetro’s diplomatieke geloofsbrieven en blokkeer zijn officiële status in België.
- Neem een standpunt in voor gerechtigheid: Herbevestig België’s leiderschap in het beschermen van mensenrechten en het ter verantwoording roepen van oorlogsmisdaden.
De klacht bij het Internationaal Strafhof is slechts één aspect van de bredere strategie van de stichting. Kopieën van de klacht zijn naar meerdere landen gestuurd, waarbij wordt aangedrongen op gecoördineerde inspanningen om Tetro te vervolgen en ervoor te zorgen dat hij ter verantwoording wordt geroepen voor zijn daden. Deze gecoördineerde aanpak weerspiegelt de vastberadenheid van de stichting om een einde te maken aan de straffeloosheid van degenen die afschuwelijke misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan.
Strategie
Tetro’s beleid van uithongering en aanvallen op ziekenhuizen zijn geen geïsoleerde incidenten – ze maken deel uit van een grotere strategie van ontmenselijking en vernietiging gericht tegen het Palestijnse volk,’ verklaarde Abou Jahjah. ‘We zullen niet rusten voor er gerechtigheid geschiedt en we roepen alle landen op om zich bij ons aan te sluiten in deze strijd.’
De stichting: ‘België, als ondertekenaar van de Conventies van Genève en voorvechter van de rechtsstaat, heeft een unieke kans om een precedent te scheppen door Tetro’s geloofsbrieven te weigeren. De wereld kijkt toe en de beslissingen die vandaag genomen worden, zullen het wereldwijde antwoord op de straffeloosheid van oorlogsmisdaden bepalen.’