Vandaag maakte het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof bekend arrestatiebevelen uit te vaardigen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, voormalig minister van Defensie Yoav Gallant, alsmede voor Hamasleider Muhammad al-Masri (aka Muhammad Deif). Het verzoek tot de arrestatiebevelen werd op 20 mei ingediend door de hoofdaanklager van het hof, de Brit Karim Khan. Dat is door de rechters nu unaniem gehonoreerd. Twee door Israël op 26 september opgebrachte bezwaren werden niet-ontvankelijk verklaard.
Concreet betekent het besluit dat de 124 staten die het aan het Strafhof ten grondslag liggende Statuut van Rome hebben geratificeerd, verplicht zijn de drie te arresteren als die hun grondgebied betreden. Ook dienen zij niet-essentiële contacten te vermijden. Tot de 124 verdragsstaten behoren vrijwel alle Europese landen, waaronder Nederland, maar bijvoorbeeld ook de door Israël bezette staat Palestina. Israël en de VS zijn geen verdragsstaat.
Het nieuws werd bekend terwijl in Nederland de Tweede Kamer de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatsvond. Minister Caspar Veldkamp stelde daarin dat Nederland als verdragsstaat voor ‘honderd procent’ zal voldoen aan het Statuut van Rome, en zich dus gehouden voelt om aan de arrestatiebevelen gehoor te geven en niet-essentiële contacten te vermijden.
Met de uitvaardiging van de arrestatiebevelen is sprake van het eerste concrete resultaat in een onderzoek van het Strafhof dat inmiddels bijna tien jaar loopt. Dat moet volgens The Rights Forum worden gevierd als een belangrijke overwinning voor de internationale rechtsorde.