Wakker Dier stapt naar de rechter om af te dwingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger gaat straffen bij dierenleed in de veesector. Directe aanleiding is het besluit van de NVWA om slechts een waarschuwing te geven aan koeienboeren die herhaaldelijk de hitteleedvoorschriften voor pasgeboren kalfjes overtraden. De rechter kan de NVWA opleggen om bij dierenleed vaker boetes uit te delen. Dit kan ook consequenties hebben voor varkens- en kippenbedrijven.
De NVWA doet veel wetsovertredingen in de vee-industrie af met een waarschuwing. Als de toezichthouder zelfs dat een te zwaar middel acht, krijgt de overtreder een ‘mededeling’. Een boete wordt vaak pas gegeven bij structurele, herhaalde of zware wetsovertredingen met ernstig dierenleed. Omdat de NVWA ook nog eens zelden op veebedrijven controleert, is de kans op een boete vrijwel nihil.
Het optreden van de NVWA is volgens Wakker Dier in strijd met het Europees recht, dat stelt dat bedrijven die dierenwelzijnswetten overtreden, een ‘doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende’ straf moeten krijgen. Leonie Vestering van Wakker Dier: ‘Dat de NVWA slechts waarschuwingen uitdeelt, is het tegenovergestelde van afschrikwekkend handhaven. En je ziet: dat werkt niet.’
Twee jaar geleden trok Wakker Dier bij de NVWA aan de bel over diverse boerderijen waar pasgeboren kalfjes werden gehouden in de volle zon, in zogenaamde kalveriglo’s waar de temperatuur gevaarlijk hoog kan oplopen. De NVWA erkende de wetsovertreding, maar deed deze af met een ‘mededeling’ aan de boeren. Nadat Wakker Dier vorig jaar constateerde dat de situatie onveranderd was, deelde de NVWA een waarschuwing uit.
Broeikashutjes
Kalveriglo’s zijn plastic hokken waarin de temperatuur in de zon op kan lopen tot wel boven de 40 graden. Pasgeboren kalfjes zijn extra gevoelig voor hitte: vanaf temperaturen rond de 25 graden kunnen ze hun lichaam niet goed meer koelen. Zij gaan dan hijgen en ervaren stress. Als de temperatuur verder stijgt, krijgen kalveren vaker last van ziektes, zoals diarree en longinfecties. In hete zomerperioden loopt zelfs de kalversterfte op.