Online haat is wereldwijd een groeiend probleem dat ons allemaal raakt. Algoritmes van Big Tech-platforms versterken vaak schadelijke content, wat leidt tot normalisering van haatdragende uitspraken en gedragingen. Wij kunnen niet rekenen op ‘twitterkabinet’ Schoof om ons te beschermen tegen grote tech bedrijven en haatzaaiende uitingen. Het is daarom van groot belang dat wij als maatschappij elkaar vinden en samen optrekken om deze dreiging effectief aan te pakken. DeGoedeZaak wil je graag meenemen in het werk dat zij heeft gedaan op het gebied van online veiligheid.
Samen met bewegingsbouwer Mina heeft DeGoedeZaak de afgelopen maanden hard gewerkt om verschillende groepen bij elkaar te brengen die last hebben van online haat en Big Tech. DGZ organiseerde bijeenkomsten met als doel om het maatschappelijke veld te versterken, zodat organisaties gezamenlijk een krachtig tegenwicht kunnen bieden aan online haat en de invloed van Big Tech.
DeGoedeZaak: ‘Zo organiseerden we rondetafelgesprekken over mensenrechten, veerkracht en internationale samenwerking. Deze gesprekken waren gericht op het versterken van onze gemeenschap door kennis, middelen en strategieën te delen. Het doel is een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen.
Tijdens deze gesprekken zagen we hoe online haat mensenrechten onder druk zet en hoe techbedrijven dit probleem bewust verergeren. En weer werd duidelijk hoe belangrijk het is dat maatschappelijke organisaties, juristen en overheden elkaar weten te vinden. De gesprekken benadrukten ook het belang van veerkracht binnen de samenleving. Bewustwording en educatie zijn krachtige instrumenten om de invloed van online haat te verminderen en Big Tech verantwoordelijk te houden.’
DeGoedeZaak gaat nu verder met de tweede fase van dit project. Aan de hand van alle aanbevelingen van de deelnemende organisaties gaat DGZ nadenken over en experimenteren met concrete acties die nodig zijn om online haat de kop in te drukken.
DeGoedeZaak: ‘Door als gemeenschap samen te werken en onze middelen en kennis te delen, kunnen we gezamenlijk opstaan tegen de normalisatie van online haat. De toekomst van onze aanpak ligt in gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit, waarbij we niet alleen onze organisaties, maar de hele samenleving betrekken. Jij bent onderdeel van deze beweging en daarom nemen we je mee in het project dat onze online leefwereld gaat beschermen.’