‘Deze rijksbegroting is luchtfietserij van de bovenste plank,’ concludeert Andy Palmen, directeur van Greenpeace. ‘We zitten middenin een klimaat- en natuurcrisis. Zelfs de slappe doelen om stikstof en CO2 terug te dringen worden niet gehaald, nu dit kabinet met een dikke stift maatregelen aan het schrappen is. Er wordt overal bezuinigd, maar voor kerncentrales die niet helpen tegen de klimaatcrisis, en bovendien afleiden van echte oplossingen, wordt een absurd bedrag van 14 miljard euro uitgetrokken.
De gisteren gepresenteerde overheidsbegroting vult de zakken van grote bedrijven, maar laat mensen in de kou. De plannen schieten zwaar tekort om Nederland toekomstbestendig en groen te maken. Het krimpplan voor Schiphol wordt afgezwakt, huizen blijven tochtig, het OV wordt duurder en de meest kwetsbare natuur zal verder blijven verslechteren doordat de stikstofuitstoot onvoldoende wordt aangepakt.
Het kabinet zegt de klimaatdoelen overeind te willen houden, maar met deze plannen van het kabinet Schoof wordt dat onmogelijk. Na het warmste jaar ooit, met overstromingen en extreme hitte die veel mensen trof, zou de klimaatcrisis aanpakken urgenter dan ooit moeten zijn.
Niet alleen de natuur, maar ook de boer wordt onvermijdelijk de dupe van de struisvogelpolitiek van het kabinet Schoof. In plaats van nú in te zetten op snelle en flinke stikstofreductie om onze meest kwetsbare natuur te beschermen door de veestapel drastisch te krimpen en het landbouwsysteem te hervormen, zien we uitstelgedrag en wordt er aan de natuurdoelen getornd. Er wordt geen geloofwaardig alternatief geboden voor het door dit kabinet geschrapte natuurbeleid. Samen met het afschaffen van het transitiefonds voor de landbouw zet het kabinet Schoof de deur open voor een koude sanering – waarbij bedrijven moeten stoppen zonder rechtvaardige compensatie – en nóg meer schaalvergroting. Met deze plannen zal onze natuur nóg verder verslechteren.
We verwachten dat de Tweede Kamer de mega subsidie voor kerncentrales zal investeren in echte oplossingen zoals isolatie van huizen van mensen met energiearmoede.’