Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben hoge Amerikaanse functionarissen gisteren in New York de Dalai Lama ontmoet, een zeldzame rechtstreekse ontmoeting op hoog niveau tussen Washington en de Tibetaanse spirituele leider in ballingschap die door Peking wordt beschouwd als een separatist.
Tijdens de ontmoeting werd opnieuw de betrokkenheid van de VS bij het bevorderen van de mensenrechten van Tibetanen en het ondersteunen van inspanningen om hun specifieke historische, taalkundige, culturele en religieuze erfgoed te behouden bevestigd. Ook werd de Amerikaanse steun voor hervatting van de dialoog tussen de Volksrepubliek China en de Dalai Lama en zijn vertegenwoordigers besproken. De gesprekken tussen Beijing en de Tibetaanse leiders zijn sinds 2010 bevroren.
De Dalai Lama (89) trad in 2011 af als het politieke hoofd van zijn volk en gaf het stokje van de wereldlijke macht door aan een regering die democratisch was gekozen door zo’n 130.000 Tibetanen over de hele wereld.
China nam in 1951 de controle over Tibet over voordat de Dalai Lama in 1959 naar ballingschap in India vluchtte. Tibet was voorheen grotendeels autonoom na de val van de Qing-dynastie, die drie eeuwen duurde.