Vanaf 13:00 uur is er op zaterdag 22 juni een ecotage-picknick in de haven van Amsterdam, op en bij het kolenspoor dat vanuit de HES Bulk-terminal naar het algemene spoornet loopt. Naast seculiere bezorgde burgers zijn ook christenen en boeddhisten (fans van Thich Nhat Hanh) betrokken bij deze picknick.
In de haven worden nog steeds, wat de demonstranten noemen bloedkolen uit Colombia overgeslagen en per spoor naar ovens her en der in Europa vervoerd. Voor het winnen van die kolen moeten boeren van hun land verdwijnen. Het helpt niet als je als boer of boerin in Colombia aangeeft dat je je land wilt behouden zodat de volgende generaties ook nog kunnen boeren. Je hebt twee keuzes: als je je mond houdt, krijg je een schijntje voor je land en mag je het verder in een sloppenwijk uitzoeken. En als je tegensputtert, word je met lege handen verdreven. En als je dan je medeboeren en -boerinnen probeert te organiseren, loop je de kans te worden vermoord, stellen de organisaties.
Kolen zijn de meest vervuilende manier om energie op te wekken. Als we willen dat de generaties na ons ook kunnen genieten van een levende, biodiverse planeet, dan dienen we schonere energiebronnen in te zetten – en vooral veel minder energie te gebruiken.
De deelnemende organisaties: ‘Met tuinaarde en de steentjes uit het kolenspoor maken we op het spoor een Aarde-barricade die vol koolplantjes en andere stekjes wordt geplant – kolen die leven geven in de plaats van kolen die dood brengen. Zo planten we letterlijk en figuurlijk zaadjes voor een mooiere wereld. Door die barricade, en doordat we gericht op één plek de ballast onder het kolenspoor vandaan halen, kunnen er geen kolentreinen meer over het spoor. We hebben de spoorbeheerders van ProRail uitgenodigd om mee te helpen maar nog geen reactie ontvangen. Iedereen is uitgenodigd om een steentje bij te dragen op zijn of haar eigen manier, door te picknicken, te tuinieren, te saboteren, vuil te prikken, gedichten voor te dragen of in het klimaatkoor mee te zingen en zo samen die andere wereld mogelijk te maken.
Laten we als samenleving kappen met kolen en niet alleen overschakelen op schonere energiebronnen maar vooral ons heil zoeken in minder energieverbruik.’
Meer informatie op www.steentjevoorsteentje.nl