Merijn Tinga kiest weer het ruime sop met een nieuwe campagne van de ‘Plastic Soup Surfer’. De surftocht die vorig jaar begon in Oslo en eindigde in Londen (1800km) wordt nu vervolgd naar Parijs (850km). Het surfboard is gemaakt met o.a. plastic zwerf-flesjes uit de Seine. De expeditie heeft als doel de uitbreiding van statiegeld in Frankrijk.
De lancering van deze campagne vindt plaats op woensdag 12 juni om 10.30 uur op het Topzeilcentrum in Scheveningen, Den Haag. Olympisch gouden medaillewinnaar Kiran Badloe is aanwezig tijdens de lancering. De surfexpeditie van Londen naar Parijs is de tiende ‘Plastic Soup Surfer’ expeditie sinds 2014.
Als onderdeel van de kick-off overhandigt olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe een alternatieve olympische fakkel aan Merijn Tinga. Tinga zal deze in Parijs overhandigen aan Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs. Kiran Badloe strijdt zelf als ambassadeur van de Cleanup on Tour ook tegen de plastic vervuiling.
Return to Sender
Tijdens zijn zeil- en surfreizen zag Tinga vaker zwerfafval uit Groot-Brittannië, maar ook uit Frankrijk drijven. Hij raapte plastic zwerfflesjes die door de zeestroming op de Zweedse en Noorse kust waren beland. Deze Scandinavische landen hebben al jaren statiegeld, maar zitten dus wel opgescheept met afval uit andere landen.
Net als in Groot-Brittannië wordt er in Frankrijk al jaren gesproken over statiegeld. Tinga: “Ik wil met mijn expeditie de invoering van statiegeld versnellen. Met deze expeditie wil ik symbolisch die Franse plastic flesjes terugbrengen naar de bron: return to sender.’’
Direct na de finish in Parijs op 11 juli zal Tinga de Franse ‘statiegeld stakeholders’ bijeenbrengen in het “Academie du Climate’ naast het stadhuis in Parijs. Naast de kennis, de ervaring en de bewezen effecten van de invoering van statiegeld in Nederland heeft Tinga boodschappen van voormalig ministers en politici verzamelde die eerder statiegeld invoerden voor de aanwezigen. Tinga: “Burgemeesters hebben veel macht in Frankrijk. Ik hoop met deze boodschappen, de aandacht voor mijn expeditie en mijn ervaring met de invoering in Nederland de aanwezigen uit politiek en bedrijfsleven aan te zetten om haast te maken met statiegeld in Frankrijk.”
Zwaar en gevaarlijk
Tinga slaapt onder zijn zeil langs de kust en windsurft overdag. Tijdens de expeditie stopt hij op verschillende plekken om aandacht te vragen voor plasticvervuiling en spreekt hij met milieuorganisaties. “Ook al is dit mijn tiende lange afstandsexpeditie het blijft uiterst uitdagend. De tocht van Oslo naar Londen van vorig jaar was de meest zware en intense reis tot nu toe. En ook al is Londen naar Parijs korter, ik verwacht dat die surftocht minstens zo zwaar wordt. Vooral ook omdat ik tegen de stroom in tegen de Seine op zal moeten suppen (peddelen) om in Parijs te komen.”