Vanaf januari 2014 zal Bettine Vriesekoop voor de BOS het radioprogramma OBA Live gaan presenteren. De China-correspondent en oud-tafeltennisser zal wekelijks vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam diverse gasten uit onder andere de boeddhistische wereld ontvangen. Het programma van de Boeddhistische Omroep zal elke dinsdag tussen 19.00 en 20.00 uur live te beluisteren zijn op Radio 5. 

Bettine Vriesekoop, foto BOS.

Bettine Vriesekoop, foto BOS.

Al in de jaren tachtig raakte Bettine Vriesekoop tijdens een stage gefascineerd door China. Na haar succesvolle jaren als tafeltennisser begon Bettine een tweede carrière in de journalistiek. Ze studeerde enkele jaren sinologie, wat in 2006 resulteerde in haar correspondentschap voor NRC Handelsblad. Tussen 2006 en 2009 woonde zij in Peking. In die periode schreef ze twee boeken over haar beleving van dit land.

Zijn of hebben
Bettine is een veelgevraagd spreekster, publiceerde als wetenschapper en is thuis in de oosterse filosofie. Ook heeft ze kennis van het boeddhisme waarmee ze zich verwant voelt, zo ervoer ze tijdens haar tijd in China. “Verschillende tradities, zoals het taoïsme, confucianisme en boeddhisme zijn door elkaar heen verweven met het dagelijks leven in China” vertelt Bettine. “Of je nu in een winkel bent, op een bruiloft, of in een tempel. Wat ik daar erg voelbaar vind is dat het grootste deel van de mensen veel meer bezig is met ‘zijn‘ en niet met ‘hebben’. Dat staat haaks op onze cultuur, maar toch zie je ook een groeiende invloed van die tradities in het Westen. Die invloed en uitwisseling vind ik bijzonder en interessant.”

Bettine wil in haar nieuw rol vooral de verdieping zoeken. “We gaan vaak zo makkelijk voorbij aan waar het werkelijk om gaat. We leven allemaal in het ‘maya’ zoals de hindoes zeggen, in een ‘sluier van illusies’ en denken dat dit de echte wereld is. Deels is dat ook zo, maar als je dit kunt verbinden met de meer tijdloze vraag ‘waarom zijn we hier nou’, dan geeft dat verdieping aan wat je hier doet. Ik vind het fijn om daar gesprekken over te voeren, en tegelijkertijd een link te leggen naar de actualiteit.”

Bron BOS.

 

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk