De oprichter van de Sri Lankaans-Tibetaanse Boeddhistische Broederschap Damenda Porage noemt de Indiase premier Narendra Modi een groot leider en meent dat de opleving van het boeddhisme in India plaatsvond nadat Modi tot premier van India was benoemd.
Porage herinnerde zich het bezoek van premier Modi aan Sri Lanka in 2017, toen hij de viering van Vesak-dag bijwoonde, een van de grootste festivals onder boeddhisten. Hij merkte op dat premier Modi zijn toespraak begon met boeddhistisch gezang. ‘Hij is zo vrijgevig, niet alleen voor India, maar ook voor de buurlanden. Zo zagen we onlangs de relikwieën van Boeddha naar Thailand reizen. Het boeddhistische volk van Thailand was dolblij met dit gebaar.’
Damenda Porage verklaarde dat hij nog nooit een wereldleider heeft gezien die voorbeelden uit de boeddhistische leer gebruikt in zijn toespraken. Hij prees ook het besluit van de Indiase regering om 15 miljoen Amerikaanse dollars te doneren aan Sri Lanka om boeddhistische activiteiten te verbeteren.
Ujukarin zegt
De beste man heeft oogkleppen op ;-) De BJP-partij die al 10 jaar aan de macht is doet zijn best om naar buiten toe, en vooral de landen waar boeddhistische pelgrim-toeristen vandaan komen, een poeslief beeld te schetsen. En ook te investeren in meer faciliteiten voor de pelgrims.
Naar Indiase boeddhisten toe, zowel de kleine ‘historische’ gemeenschappen zoals Ladakh en andere Himalaya-gebieden als de vele miljoenen navayana ‘neo-boeddhisten’, wordt het beleid steeds repressiever. Overigens niet uniek naar hen toe, het geldt voor alle niet-hindoes ook Christenen, Moslims en in mindere mate Sihks en Jains. Het ‘Hindutva’ beleid betekent bijvoorbeeld dat moskeëen vernietigd kunnen worden (Ayodha) vanwege Palestina-achtige historische claims, dat vluchtelingen uit buurlanden makkelijk Indiase paspoorten krijgen behalve als ze moslim zijn, maar ook dat alle buitenlandse liefdadigheids-funding onder een vergrootglas ligt. En funding voor projecten met Christelijke, Moslim- of Boeddhistische signatuur hebben het beduidend moeilijker dan met Hindoe-signatuur. Ik was er net weer, enkele 30-jaar-bestaande succesvolle liefdadigheidsprojecten zoals hostels worden de nek omgedraaid puur omdat er bijdragen van buitenlandse boeddhisten naar toe gaan.
Met gevouwen handen,
jim zegt
Bedankt voor de kritiek Ujukarin! Inderdaad een vreemd artikel dat de wenkbrauwen doet fronsen. De Brits Indiase schrijfster Arundhati Roy deed vorig jaar een boekje open over de megalomane, nationalistische heerser die net als Israël van India een etnostaat tracht te maken maar dan voor hindu’s en schrijft over zijn warme vriendschap met multimiljonair Gautam Adani. (Voor je naam ben je niet verantwoordelijk, je bent wat je doet (Roos Vonk).
Schept een heel ander ontluisterender beeld: (link verwijderd door moderator i.v.m. technische problemen)
Joop Ha Hoek zegt
Bij hoge uitzondering staat de redactie van het BD linken naar sites toe. In het verleden viel een paar keer het hele redactiesysteem uit door deze linken die ook weer door anderen gemanipuleerd kunnen worden. Het niet toestaan van linken is conform het reactiebeleid van BD.
jim zegt
Dag Joop,
Dan kun je toch nog steeds aangeven zonder een link op te nemen waar je jouw informatie vandaan hebt? Geen antwoord op de vraag wie of wat BNN media die jullie steeds als bron opgeven behelst..
Als je echter bedoelt dat links in reakties om deze reden niet zijn toegestaan kan ik daar inkomen, anderzijds jullie modereren toch ook nog steeds? Artikel lijkt mij nogal relevant maar ik kan voortaan ook gewoon de titel uitspellen en waar ik de publicatie vond zonder een link op te nemen. Dan valt het op te zoeken.
Bij dit artikel van jullie kom ik er niet achter en soms noem je wel het beestje bij de naam zoals bijv. bij nieuwsberichten van The Rights Forum.
Dank voor je snelle reaktie en voor jouw aandacht!
jim
jim zegt
BTW Bij de pagina https://boeddhistischdagblad.nl/over-ons/reageren-op-de-website/
daar werken de interne links naar redactieprotocollen helemaal niet..
Joop Ha Hoek zegt
Reageren op de krantensite
De redactie van het Boeddhistisch Dagblad vindt het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers. Voordat reacties geplaatst worden kijkt de redactie naar de inhoud.
Daarom worden reacties vooraf beoordeeld, gemodereerd en wel of niet geplaatst. Tegen zo’n beslissing kan geen beroep worden ingesteld.
Ons reactiesysteem is bedoeld om te reageren op de inhoud van een bericht, artikel of beeldmateriaal. Antwoorden op vragen over de koers van het Boeddhistisch Dagblad zijn te vinden in ons redactiestatuut en redactieformule. Natuurlijk zijn vragen of opmerkingen die tot verbetering van het product BD leiden van harte welkom.
Wij delen je e-mailadres met niemand, zie ons redactiestatuut en redactieformule.
De uitgever, 12 maart 2024.
De linken naar redactiestatuut en redactieformule bovenin de pagina werken wel. Onze webmeester kijkt naar de andere linken.
jim zegt
>De linken naar redactiestatuut en redactieformule bovenin de pagina werken wel.
Hoe kom je erbij: 404 allebei! De linken naar redactiestatuut en redactieformule doen het beiden niet!
Geen zin om screenshots te sturen, doe er je voordeel mee. Vraag ook eens iemand anders ernaar te kijken.
Kritiek is gratis advies, voel je niet aangevallen Joop.
Ik kom de boel niet onder spammen.
Joop Ha Hoek zegt
Zoek een goeie monteur, Jim, hier werken ze wel: over ons.
Hans van Dam zegt
Hoi Jim, de links die Joop bedoelde werkten wel, de links die jij bedoelde werkten niet, vandaar het misverstand. Als het goed is werken ze nu allemaal weer. Dank voor het signaleren.