Sikyong Penpa Tsering, voorzitter van het Centraal Tibetaans Bestuur van de Tibetaanse regering in ballingschap, is bezorgd over het exporteren van goederen tegen kunstmatig lage prijzen, en waarschuwt landen om voorzichtig te zijn bij het zakendoen met China.
De voorzitter: ‘China exporteert nu meer en mijn waarschuwing aan die landen is: overspoel je land niet met goedkope Chinese producten, want die zullen jullie industrieën om zeep helpen. Niets komt gratis uit China. Ze komen altijd met een strategie. China’s overinvesteringen en overcapaciteit kunnen ertoe leiden dat goedkope producten de wereldmarkten overspoelen, met alle gevolgen van dien voor de lokale industrieën en werkgelegenheid.’
Hij uitte ook zijn bezorgdheid over het feit dat China de regionale watervoorraden in handen heeft, wat blijkt uit de terughoudendheid van China om internationale overeenkomsten over grensoverschrijdend waterbeheer te ondertekenen. Het land kan waterbronnen in beslag nemen zonder militair geweld; omdat de rivieren hun oorsprong vinden op zijn grondgebied, worden ze gezien als China’s natuurlijke rijkdommen.
Sommige mensen zeggen dat de ‘Derde Wereldoorlog’ zou kunnen plaatsvinden vanwege water, als dat het geval is, dan beschouw ik Tibet als een hotspot. Omdat Tibet nu ook de watertoren van Azië wordt genoemd vanwege de besneeuwde bergketens begon men Tibet het dak van de wereld te noemen, en nu noemen Chinese milieuwetenschappers Tibet een derde pool.