Een Nederlands bedrijf heeft het eerste AI-model van Europa ontwikkeld dat voorspelt waar wolven zich de komende jaren zullen vestigen. Met dit instrument kunnen ook Nederlandse gemeenten hun inwoners op tijd inlichten over de komst van een wolf in hun regio en maatregelen treffen.
Het is een initiatief van internationaal gerenommeerd wolvengedragswetenschapper Diederik van Liere. Hij ontwikkelde en testte de Europese primeur in samenwerking met data-scientists van Cmotions in Bunnik.
De resultaten van het wolvenvoorspelmodel, dat werkt op basis van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie (AI), zijn opgenomen in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Management. ‘Als uitgangspunt hebben we de omgevingskenmerken van wolven in Duitsland genomen’, aldus van Liere. ‘De habitat van wolven in West-Duitsland is vergelijkbaar met Nederland. Ook zijn deze wolven, net als de Nederlandse, veel minder schuw voor mensen dan hun soortgenoten uit het bosrijke Oost-Europa.’
Wolven op platteland
De belangrijkste conclusie van het wetenschappelijke voorspelmodel is dat wolven zich vaker zullen vestigingen op het platteland. Eerder werd gedacht dat wolven zich alleen vestigen in uitgestrekte natuurgebieden ver van de bewoonde wereld. Nu blijkt dat ze hun territorium het liefst binnen 40 kilometer tot andere roedels afbakenen, ook al is dat in de buurt van een bewoond gebied. ‘Een terrein met maximaal 40 procent bos is al geschikt’, aldus van Liere. ‘Landbouwgebieden met hier en daar wat kleine bossen is aantrekkelijk, ook voor reeën waar een wolf vaak op jaagt’.
Het wolvenvoorspelmodel is een belangrijk hulpmiddel om op tijd maatregelen te treffen. ‘Wolven gaan niet meer weg uit Nederland, daarom moeten we leren hoe we met hen kunnen samenleven zonder incidenten’, aldus van Liere. ‘Wolven hebben, net als honden, een uitstekend lerend vermogen. Alleen wij kunnen ze leren om uit de buurt van mensen en vee te blijven. Als er een wolf door de bebouwde kom loopt, moet deze onmiddellijk op een professionele manier verjaagd worden, zodat ze mensen associëren met gevaar. Want als wolven zich vertrouwd gaan voelen bij mensen zullen hun welpen dat gedrag kopiëren. In West-Duitsland, maar ook in Nederland zien we dat helaas al gebeuren’.
Schapen
Wolvengedragswetenschapper Diederik van Liere deed onder meer internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de vraag waarom sommige migrerende wolven wel en andere juist geen schapen doden. De resultaten werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift ‘Animals’. Ook onderzoekt hij op internationaal niveau methodes om wolven af te leren om schapen en ander vee te doden. Want de huidige ‘wolvenwerende’ hekwerken zijn lang niet altijd effectief gebleken of werken zelfs averechts.