Vorige week ontstond in Nederland een grote controverse nadat activisten van Palestine Action NL een concert van zangeres Lenny Kuhr verstoorden. De activisten beschuldigden Kuhrs familie van medeplichtigheid aan genocide.
De actie leidde tot een snelle en brede veroordeling, onder meer van een groot aantal politieke partijen die gezamenlijk een ‘verklaring tegen jodenhaat’ publiceerden. Ook The Rights Forum veroordeelt de actie, omdat die naar haar mening niet bijdraagt aan het voeren van een broodnodig, op inhoud en feiten gebaseerd debat over de kwestie-Israël/Palestina en de oorlog in Gaza. Persoonlijke aanvallen die als bedreigend kunnen worden ervaren horen daar volgens The Rights Forum niet bij. TRF zegt te weten hoe ernstig de impact kan zijn van dergelijke aanvallen, getuige de persoonlijke lastercampagne tegen medewerkers van The Rights Forum naar aanleiding een wob-verzoek.
Niet antisemitisch
Tegelijkertijd zegt TRF uit de beelden van de actie niet op dat de insteek antisemitisch was en gericht op Lenny Kuhrs Joodse identiteit. De actie had met name betrekking op haar standpunten met betrekking tot de oorlog in Gaza. Dat het protest door politieke partijen wordt gebruikt om pro-Palestijns activisme de kop in te drukken vindt TRF onacceptabel. Dat belangrijke punt maakte TRF-directeur Gerard Jonkman onder meer in onderstaande uitzending van Nieuwsuur (vanaf 02:25).
Zangeres Lenny Kuhr heeft aangifte gedaan van smaad en laster. Haar optreden werd gisteravond verstoord door pro-Palestijnse activisten. Ze werd uitgemaakt voor terrorist en zionist. #Nieuwsuur pic.twitter.com/KfDB7TY9kF
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) March 25, 2024
TRF zegt altijd te blijven strijden tegen alle vormen van racisme, waaronder antisemitisme en islamofobie. Maar ook tegen misbruik van beschuldigingen van racisme, juist omdat dat misbruik de daadwerkelijke en zeer noodzakelijke strijd tegen het racisme ondermijnt.
Reactie theaters
Meerdere theaters en theatermakers hebben inmiddels gereageerd op de verklaring van de politieke partijen, waaronder Theater De Generator in Leiden en Theater Oostpool. Zij benadrukken het belang van het bestrijden van antisemitisme, maar wijzen ook op de steun die diezelfde politieke partijen verlenen aan de genocidale campagne van Israël in Gaza en de antisemitische en islamofobe standpunten van enkele van hen.