De Stopera werd gisteren verrast met een ware flashmob van de muzikale tak van Extinction Rebellion. ‘De première in Nederland’ vertelt Ulrike Siems, de vocalcoach van XR Musicians, ‘… het is voor XR Mus de eerste flashmob, en wel in de Stopera’.
Een groepje van vier heren begint te zingen bij binnenkomst van het debat; ’t Klimaat verandert, kom en laat van je horen’. Er wordt van alle kanten, en met meerdere stemsoorten ingevallen. Zeker 25 ‘spontane’ zangers laten hun stem horen. Vlaggen, protestborden en een enorme banner vouwen zich uit, en maken duidelijk dat ‘we onze verantwoordelijkheid moeten gaan nemen’. Twee levensgrote leeuwen, het symbool voor de ING-bank, ook wel de fossiele bank van Nederland genoemd, maken het geheel af.
‘.. en meerstemmig nog wel; niet gek, voor in de Stopera ’ complimenteert Stijn Schoonderwoerd, de directeur van Nationaal Opera en Ballet en spreker.
Het debat vond plaats om 14.00 uur in de Stopera. Kort voorafgaand liet XR Musicians haar klanken horen, niet als disruptief, maar als bekrachtigend. Blijkbaar heeft XR meer in huis dan enkel snelwegen blokkeren.
Het werd bepaald geen saai debat; Het publiek en de sprekers lieten merken wat ze ervan vonden, en dat deed het debat vlammen.
De fossiele sponsoring van kunst en cultuur staat volop in de aandacht.
Nationale Opera en Ballet organiseerde een debat ‘Wat is goed en fout geld in het financieren van kunst?’ in het Muziektheater in Amsterdam. FossielVrij en Extinction Rebellion Musicians wilden samen als verrassing, de stem van de klimaatbeweging laten horen: ‘Stop de banden met de fossiele industrie, ook als kunst en cultuur’.
De flashmob was niet de enige première. Dezelfde avond vond ook de première plaats van opera The Shell Trial die NOB samen met het Koninklijk Concertgebouworkest hebben geprogrammeerd. Een moedige daad omdat zowel het Nationale Opera & Ballet als het Concertgebouworkest (en het Rijksmuseum) worden gesponsord door ING, waartegen Milieudefensie inmiddels een rechtszaak tegen heeft aangespannen.
Na van afloop van het debat herrijst de flashmob uit het publiek ‘Er is maar één aarde’. ‘Het klink echt mooi ook’ aldus een verraste bezoeker.