Zo’n 200 activisten van Extinction Rebellion en Scientist Rebellion blokkeren vandaag vanaf half twaalf Shell Pernis voor de campagne van North Sea Fossil Free. Gelijktijdig vinden er in Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland protesten plaats tegen de olie- en gas exploitatie in de Noordzee. North Sea Fossil Free roept internationaal op tot het stopzetten van alle nieuwe fossiele projecten in de Noordzee. Daarnaast eisen zij dat de oude infrastructuur die niet meer gebruikt wordt zo snel mogelijk wordt opgeruimd.
Extinction Rebellion en Scientists Rebellion blokkeren alle belangrijke toegangswegen naar Shell Pernis. Er zijn twee straatblokkades, de hoofd blokkade vindt plaats op het kruispunt van de Petroleumweg en de Vondelingenweg. Een tweede blokkade vindt plaats op het kruispunt van de Vondelingenweg en de Botlekweg. Daarnaast is ook het spoor dat parallel loopt aan de petroleumweg door activisten bezet.
Ondanks internationale klimaatbeloften worden nieuwe locaties voor olie- en gaswinning in de Noordzee en Waddenzee toegestaan. Het IPCC-rapport en het Production Gap Report van de VN, en het International Energy Agency zijn duidelijk: uitbreiding van de olie- en gaswinning brengt ons uit koers voor onze klimaatdoelen. Als we in het huidige tempo doorgaan met het verbranden van fossiele brandstoffen, is ons CO2-budget om onder de 1,5 graden te blijven over ongeveer 5 jaar op. “De fossiele industrie en onze overheid willen ons graag doen geloven dat gas uit de Noordzee schoon gas is, maar schoon gas is een vuile leugen”, zegt Bram Kroezen, woordvoerder namens Extinction Rebellion.
De actie in Nederland is gericht tegen Shell, dat nog steeds van plan is om de productie te verhogen en uit te breiden: het heeft een vergunning gekregen voor nieuwe gasboringen in het Victory Gasveld in de Noordzee en in april vorig jaar hervatte het de Pierce Field productie. Tegelijkertijd laat Shell de oude boorplatforms en pijpleidingen in de Noordzee wegroesten. Deze uit elkaar vallende olie- en gaspijpleidingen in de Noordzee kunnen de zee vergiftigen met kwik, radioactief lood en polonium.
XR: ‘Shell ruimt zijn rotzooi in de Noordzee niet op en laat de samenleving en de natuur opdraaien voor de kosten. Er zijn ongeveer 75 oude olie- en gasplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee die voor 2035 verwijderd moeten zijn. Uit onderzoek van Follow The Money is echter gebleken dat het verwijderen van deze platforms voor 2035 niet mogelijk is in ons huidige tempo, met alle gevolgen van dien.’
“Net als de rest van de fossiele industrie is Shell alleen geïnteresseerd in winst en aandeelhoudersrendement. Het hoger beroep tegen het vonnis in de Milieudefensie klimaatzaak laat zien dat een moreel kompas bij Shell totaal ontbreekt”, zegt Bram Kroezen.
Daarnaast is Shell, samen met Exxon onder de paraplu van de NAM, van plan om meer gas te winnen onder de Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoedgebied, waar talloze beschermde inheemse en trekvogelsoorten afhankelijk zijn van het wad voor hun voedsel. Hoewel Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief het geplande gasboringproject in de Waddenzee tijdelijk heeft opgeschort, zijn de bedrijven nog steeds van plan om nieuwe fossiele winningsprojecten op te zetten.
“Elke investering in een nieuw project betekent dat er meer CO2 in de atmosfeer terechtkomt”, zegt dr. Marjan Smeulders van Scientist Rebellion. “Wij eisen dat er een einde komt aan nieuwe olie- en gasboringen in de Noordzee.”