Vanmorgen heeft een groep actievoerders van Extinction Rebellion alle ingangen van het ministerie van Financiën in Den Haag geblokkeerd en aangekondigd dat zij op zaterdag 6 april om 12:00 uur voor de 37e keer de A12 blokkeren. De aankondiging is een reactie op de maandag gepresenteerde afbouwplannen voor de fossiele subsidies.
Na maanden wachten bleken het grotendeels langetermijnplannen te zijn die doorgegeven worden aan een volgend kabinet. De klimaat- en ecologische crisis laten geen ruimte voor uitstel. De regering moet volgens XR per direct alle fossiele subsidies afschaffen.
Woordvoerder Joost Thus: “2023 is het warmste jaar ooit gemeten, met 30 procent meer doden door klimaatrampen dan in 2022. Vooral mensen in het mondiale zuiden zijn slachtoffer van onze verslaving aan fossiele brandstoffen, die gestimuleerd wordt door de fossiele subsidies die de Nederlandse overheid in stand houdt. Met de plannen die nu gepresenteerd zijn, wordt het afschaffen van fossiele subsidies op de lange baan geschoven. We zien daarom geen andere weg dan op 6 april weer met duizenden mensen de A12 op te gaan. Vanaf nu kan de politiek meer onaangekondigde acties verwachten. Tot alle fossiele subsidies afgeschaft zijn.”
Volgend kabinet
Het rapport waarin de afbouwplannen opgenomen zijn, is gebaseerd op wat het kabinet politiek en economisch haalbaar acht, in plaats van op de wetenschappelijke noodzaak gerelateerd aan de klimaat- en ecologische crisis. Voor een meerderheid van de regelingen wordt voorgesteld om ze pas in 2030 of zelfs na 2035 afgebouwd te hebben, of alleen af te bouwen in Europees verband. Het kabinet weigert snel in te grijpen. Dit terwijl er brede consensus is dat de fossiele subsidies het klimaatbeleid ondermijnen. Nederland heeft om deze reden al in 2009 samen met de G20 aangegeven te willen stoppen met de fossiele subsidies. Klimaatbeleid en dus ook de fossiele subsidies zijn niet controversieel verklaard, dus het demissionaire kabinet kan hier direct mee aan de slag.
Extinction Rebellion zette in 2023 het debat over fossiele subsidies op de kaart. Op 9 september waren er 25.000 mensen aanwezig bij de A12-blokkade en in de vier daaropvolgende weken blokkeerde XR iedere dag de A12. Uiteindelijk stemde in oktober meer dan driekwart van de Tweede Kamer voor een motie om tot afbouwplannen voor de fossiele subsidies te komen. Daarnaast bleek eind 2023 uit onderzoek dat 72% van de Nederlanders van de fossiele subsidies af wil. Een eis die in een brandbrief aan het kabinet wordt gesteund door 325 organisaties, waaronder pensioenfondsen ABP en PME, vakbond FNV, MVO Nederland, Oxfam Novib en Cordaid.
Meer onaangekondigde acties
Begin januari kondigde Extinction Rebellion nieuwe acties aan na drie maanden wachten op de beloofde scenario’s. Aan de blokkade op 3 februari werd een extra component toegevoegd. Actievoerders liepen die dag vanuit onaangekondigde plekken in heel Den Haag in disruptieve marsen over de openbare weg naar de A12. Deze lijn van onaangekondigde acties zal worden doorgetrokken en geïntensiveerd. Tijdens de volgende A12-blokkade op zaterdag 6 april, maar ook in andere acties voorafgaand aan de blokkade. De acties zijn gericht tegen politici en beleidsmakers die de klimaat- en ecologische crisis aanwakkeren met fossiele subsidies.