Een oude haven uit 800 voor Christus, een moskee met zeldzame manuscripten en een van de oudste christelijke kloosters ter wereld zijn slechts enkele van de minstens 195 erfgoedsites die zijn vernietigd of beschadigd sinds het begin van de oorlog van Israël tegen Gaza op 7 oktober, volgens een NGO die de oorlogsschade aan culturele sites documenteert.
Het uitwissen van het culturele erfgoed van een volk is een van de vele oorlogsmisdaden die Zuid-Afrika aanvoert tegen Israël in een rechtszaak die vorige week werd behandeld door het Internationaal Gerechtshof In Den Haag.
Gaza, een van de langst bewoonde gebieden ter wereld, is volgens historici al sinds minstens de 15e eeuw voor Christus de thuisbasis van een pastiche aan mensen. Rijken zoals de oude Egyptenaren, Assyriërs en Romeinen zijn gekomen en gegaan, en hebben soms het land van de Kanaänieten, de voorouders van de Palestijnen, overheerst, en hebben overblijfselen van hun eigen culturele erfgoed achtergelaten. Grieken, Joden, Perzen en Nabateeërs hebben door de eeuwen heen ook langs deze kuststrook gewoond.
Gaza is strategisch gelegen aan de oostkust van de Middellandse Zee en heeft altijd een uitstekende positie gehad op de handelsroutes van Eurazië naar Afrika. De havens maakten het een regionaal knooppunt voor handel en cultuur. Grieken, Joden, Perzen en Nabateeërs hebben door de eeuwen heen ook langs deze kuststrook gewoond. Sinds tenminste 1300 voor Christus was de Via Maris, een route die liep van Heliopolis in het oude Egypte, dwars door de westelijke kustlijn van Gaza en vervolgens door Syrië, de belangrijkste route die reizigers namen op hun reizen naar Damascus.
De misdaad van het aanvallen en vernietigen van archeologische vindplaatsen zou volgens het ministerie van Oudheden in Gaza de wereld en UNESCO tot actie moeten aanzetten om dit grote culturele en burgerlijke erfgoed te behouden, nadat de Grote Omari Moskee in Gaza werd vernietigd tijdens een Israëlische luchtaanval op 8 december. Als gevolg van deze aanval kan een oude collectie manuscripten die in de moskee bewaard worden voor altijd verloren gaan. Ze zijn nu elders opgeslagen en niet voor inzage toegankelijk.
Met de Conventie van Den Haag uit 1954, die door zowel Palestijnen als Israëli’s is ondertekend, wordt verondersteld monumenten te beschermen tegen de verwoestingen van oorlogen. Wat er nu gebeurt is volgens onder meer Zuid-Afrika een oorlogsmisdaad. Het gaat in tegen de eerste Conventie van Den Haag. Israël probeert volgens de aanklagers de band van de mensen met hun land uit te wissen.