‘De maat is echt vol en schokkend is helaas het woord dat de situatie het beste dekt’, zegt Nicole van Gemert, directeur van voedselwaakhond Foodwatch op de nieuwe doorrekening van het Nationaal Preventieakkoord die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd. Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat in plaats van de doelstelling dat maximaal 38% van de volwassen Nederlanders in 2040 te zwaar zou zijn, dit gaat oplopen van 50% te zwaar nu naar 55% in 2040. Nederlanders worden met de ‘ambities’ uit het Nationaal Preventieakkoord niet dunner, maar zelfs dikker.
Demissionair staatsecretaris Van Ooijen zegt tegenover RTL Nieuws dat ‘de oorzaak moet worden gezocht in aan de complexiteit en de verschillende belangen die vaak spelen’. Voor Foodwatch is deze reactie een overduidelijk teken dat polderen en het maken beleid waarbij de voedselindustrie aan de overlegtafel mag zitten en meebeslissen totaal niet werkt in het voordeel van de volksgezondheid. Oftewel, zolang de industrie aan tafel zit, worden echte stappen niet gezet. Daarvoor zijn de financiele belangen te groot.
In 2022 heeft het RIVM ook al geconcludeerd dat de helft van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord niet werden gehaald en de jeugd zelfs dikker werd. Van Gemert: ‘We moeten als Foodwatch een zorgelijke conclusie trekken. De maatregelen uit het preventieakkoord om overgewicht tegen te gaan falen op meerdere fronten. Extra stappen zijn noodzakelijk, en wel nu. We hebben nú een suikertaks nodig, we hebben nú een Btw-verlaging op groente en fruit nodig, we hebben nú een verbod op kindermarketing nodig. Alles moet heel snel worden vastgelegd in een harde wet, en de lobby en industrie moeten van tafel.’