Er gaat geen moment voorbij of je kunt een nieuwe start maken met de rest van je leven. Het kan. Daar heb je eigenlijk helemaal geen Oud&Nieuw voort nodig. Ooit heb ik een poster gehad, met de tekst:
This day is the first day of the rest of your life.
Ik weet het nog goed. Het was een paars ding, met een gele schijf in het midden en daar stonden de woorden in. Hij heeft jaren op mijn kamer gehangen, boven het voeteneinde van mijn bed, zodat de tekst het eerste was dat ik bij ontwaken las.
Ik ben de poster kwijtgeraakt. Hij raakte een keer tijdens een verhuizing zodanig beschadigd dat ik hem heb weggegooid. Dat geeft niet, want de boodschap staat voor altijd in mijn geest gegrift. Iedere dag is het onweerlegbaar waar: je kunt opnieuw beginnen. Sterker nog: het is niet alleen iedere dag waar. Het geldt voor ieder uur, iedere minuut, iedere hartslag zelfs. De rest van je leven aan breekt voortdurend aan. Nu! Nu! En nog eens nu! Ieder mens krijgt een leven lang bij iedere hartslag de gelegenheid om opnieuw te beginnen.
Is opnieuw beginnen simpel? Ja. Het is zo verschrikkelijk simpel dat slechts een enkeling het probeert. Menigeen gelooft namelijk dat alleen moeilijke zaken de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden, want alles dat niks kost – zelfs geen moeite – kan gewoon niet waardevol zijn. Bovendien, als het werkelijk zo simpel zou zijn, zou iedereen het toch doen? De gedachte dat iets dat niets kost waardeloos is een door opvoeding, onderwijs en reclames zorgvuldig ingewreven idee. Het is een soort denkvlek die lastig is weg te poetsen.
‘Opnieuw beginnen’ is geen loze kreet. Je kunt het. Iedere dag is immers de eerste dag van de rest van je leven. Niemand anders kan dat ‘opnieuw beginnen’ voor je doen. Gelukkig niet. Je moet er toch niet aan denken dat iemand anders zou besluiten een nieuw begin te gaan maken met de rest van jouw leven? Stel je voor dat een van jouw naasten, een buurtgenoot, jouw huisarts, de directeur van jouw bank, een CEO van een verzekeringsbank, een minister … dat wil je toch niet?
De rest van je leven ligt voor je. Hoe lang die rest nog duurt, is niet belangrijk. Het enige dat telt, is wat jij besluit met die rest te doen. Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van je bestaan, vanaf nu. Wat heb je aan extra leef-tijd (dat streepje heb ik hier expres neergezet!) wanneer het niet gevuld is met iets dat de moeite waard is? Maak je dus niet druk om tijd. Tijd is relatief. Dat houdt in dat het op zichzelf niet eens bestaat. Het is afhankelijk van veranderingen. Waar nooit iets verandert, bestaat geen tijd.
Ik vraag – vooral kinderen – wel eens: wie denk je dat langer leeft, een mug of een olifant? Het antwoord is: ze leven beide even lang, namelijk een heel leven lang. Noch de mug noch de olifant is zo dom als een mens om het leven in stukjes te hakken en om die stukjes vervolgens jaren, maanden, dagen uren of wat dan ook te noemen. Alleen mensen tellen het aantal rondjes dat de aarde om de zon draait en noemen ieder rondje dan een jaar. Met andere woorden: iedere keer dat je een verjaardag viert, vier je dat je een rondje om de zon hebt meegedraaid. So what?
Zoals gezegd, je kunt altijd een nieuw begin maken met de rest van je leven. Niet alleen op 1 januari. Je kunt dat op ieder moment, overal en onder alle omstandigheden doen. Het is echt heel simpel. Even jezelf resetten. Resetten is een begrip uit de computerwereld en betekent: opnieuw beginnen, herstarten vanuit fabrieksinstellingen. Wanneer je jouw computer reset, raak je daarbij meestal allerlei opgeslagen bestanden kwijt. Wanneer dat “ junk” (rotzooi) is, is dat niet erg. Bestanden die je niet kwijt wilt raken – zoals wellicht vakantiefotootjes –, zul je daarom eerst veilig moeten stellen, bijvoorbeeld op een externe harde schijf. Wanneer je jezelf reset hoef je je echter geen zorgen te maken. Terug naar de fabrieksinstellingen is natuurlijk onmogelijk, want daarvoor zou je weer terug de baarmoeder in moeten. Voor jou betekent resetten: schoon schip maken zonder herinneringen verloren te laten gaan en met een schone lei opnieuw beginnen. En mocht het je niet lukken om in een keer van alle rotzooi af te komen, dan kun je altijd nog een keer resetten, en nog eens , en nog eens … tot je alle nonsens in jouw bestaan definitief kwijt bent. Het kan bijvoorbeeld ook op 2 januari, 3 maart, 11 april, 17 mei en ga zo maar door.
Voor je ergens opnieuw mee kunt beginnen, moet je eerst ophouden met wat je doet. Je kunt nu eenmaal niet opnieuw beginnen én tegelijkertijd op de oude voet doorgaan. Nou ja, dat kan wel, maar waarom zou je? Als je opnieuw gaat doen wat je altijd al deed, blijf je waarschijnlijk dezelfde resultaten krijgen die je altijd al kreeg. Maar let op: ergens mee ophouden is iets anders dan stoppen. Ergens mee ophouden houdt in: ergens geen energie meer in steken. Als je actief ergens mee wilt stoppen, moet je remmen. Dat kost energie! Het kost soms zelfs zoveel energie dat de rem het roodgloeiend begeeft. Maar als je ergens geen energie meer in steekt, stopt het na verloop van tijd vanzelf. Moeiteloos. Het kan even duren, maar het stopt. Gegarandeerd. Helaas vinden moderne mensen het vaak erg lastig om op te houden met wat ze deden. Een voorbeeld: ontspannen. Ontspannen is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar op te houden met je in te spannen. Klaar. Je hoeft er niks voor te doen. En precies dat zit niet in het systeem waar ze mee zijn opgegroeid. Van kleins af aan hebben ze niks anders gehoord dan “Doe je best ”. Ouders, grootouders, leerkrachten, coaches, Jan en alleman… iedereen riep (en roept nog steeds) “Doe je best!”. De gedachte dat je dus ook je best moet doen om je te kunnen ontspannen popt dan gemakkelijk op. Het is alleen onzin. Zoals zoveel. Nee, niet alles. Veel.
Kortom: This day is the first day of the rest of your life. Houd op met alle onzin. Je hoeft daar niet eens je best voor te doen. Simpel toch?