In de volgens velen buitenproportionele oorlog in Gaza is het aantal gedode Palestijnen gestegen tot boven de 12.500, waarvan zeventig procent vrouwen en kinderen. Omgekeerd zijn er 58 Israëli’s omgekomen na de gruwelijke aanvallen van 7 oktober door Hamas, allemaal soldaten. Het totale dodental onder het Israëlische leger sinds en met inbegrip van 7 oktober staat nu op 380, terwijl er meer dan 850 burgers zijn gedood.
Israëlische functionarissen kondigden in de nasleep van de aanvallen van 7 oktober, die twee dagen in beslag namen, aan dat er minstens 1.500 lichamen van Hamas-strijders waren gevonden. Sindsdien heeft de Israëlische premier gezegd dat er ‘duizenden terroristen’ zijn gedood.
Terwijl de lichamen zich blijven opstapelen, bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden dit weekeinde dat hij geen voorstander is van een staakt-het-vuren, een beslissing die haaks staat op die van het Amerikaanse publiek, en velen in zijn regering. Ook premier Netanyahu heeft een staakt-het-vuren uitgesloten. Desondanks zouden de VS, Israël en Hamas een staakt-het-vuren van vijf zijn overeengekomen, waarbij ongeveer vijftig gijzelaars, allemaal vrouwen en kinderen en mogelijk andere familieleden van hen, zullen worden vrijgelaten. Als het staakt-het-vuren doorgaat, zullen alle vijandelijkheden worden gestaakt, maar slechts voor vijf dagen.
Tweede grondinvasie
Afgelopen zaterdag dropte het Israëlische leger folders om de Palestijnen in het zuiden van Gaza te waarschuwen om te vluchten, een indicatie dat er een tweede fase van de grondinvasie gepland staat. Het is onduidelijk waar de Gazanen naar toe moeten vluchten. Ondertussen wordt de humanitaire situatie nog rampzaliger. Het leger liet bommen vallen in centraal en zuidelijk Gaza, toen Israëlische gevechtsvliegtuigen zich richtten op woonhuizen in het vluchtelingenkamp Nuseirat en de stad Khan Yunis. Alle vijftien doden zijn burgers, onder wie een moeder en een dochter, volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.
De situatie is vooral nijpend in het noorden van Gaza, waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een missie met hoog risico leidde naar het Al-Shifa ziekenhuis, een belegerde faciliteit die worstelt om zorg te verlenen te midden van hevige gevechten.
WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus beschreef het ziekenhuis als niet-functioneel, zonder water, voedsel, elektriciteit of brandstof en met uitgeputte medische voorraden. De erbarmelijke omstandigheden hebben ertoe geleid dat gezondheidswerkers dringend om steun hebben gevraagd voor de evacuatie van patiënten, onder wie 32 ernstig zieke baby’s, twee intensive care patiënten zonder beademing en tweeëntwintig dialysepatiënten die geen toegang hebben tot levensreddende behandeling. Een aantal baby’s wordt nu in veiligheid gebracht.
Op dit moment verblijven nog 25 gezondheidswerkers en 291 patiënten in Al-Shifa, waarbij verschillende sterfgevallen zijn gemeld als gevolg van de sluiting van medische diensten. De WHO en haar partners werken aan plannen voor de onmiddellijke evacuatie van patiënten, personeel en hun families, in afwachting van garanties voor een veilige doorgang.
Onvoldoende brandstof
Kritieke infrastructuur, zoals ontziltingsinstallaties, rioolpompen, ziekenhuizen en waterpompen in schuilkelders, hebben te kampen met ernstige problemen als gevolg van onvoldoende brandstof. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat bijna 75 procent van de ziekenhuizen in Gaza niet functioneert door brandstoftekort, schade, aanvallen en onveiligheid. De nijpende situatie heeft ertoe geleid dat VN-organisaties hebben opgeroepen tot een adequate, regelmatige en onvoorwaardelijke levering van brandstof om cruciale levensreddende activiteiten in Gaza te kunnen blijven uitvoeren.
Naarmate de humanitaire crisis zich verdiept, wordt de roep om een onmiddellijk staakt-het-vuren steeds dringender en worden de aanvallen op scholen veroordeeld. De UNRWA maakte melding van bijna 200 slachtoffers in de Al-Fakhoura school en benadrukte dat kinderen, scholen en schuilplaatsen geen doelwit mogen zijn.