Op initiatief van Vogelbescherming Nederland roepen maatschappelijke organisaties de overheid op om de regie te nemen in het aankopen en verkopen van grond. Dit maakt een natuurinclusieve landbouwsector, natuurherstel, het afremmen van klimaatverandering en groen bij de stad mogelijk.
Vooralsnog blijven deze plannen volgens Vogelbescherming Nederland bij nutteloze papierstapels en prachtige idealen. Want om deze plannen uit te voeren is grond nodig. Véél grond. En die grond is er niet. De organisaties hopen dat politieke partijen in verkiezingstijd de oproep overnemen zodat er eindelijk echt werk gemaakt kan worden van een toekomstbestendig Nederland, voor mens én natuur.
De maatschappelijke organisaties vragen met klem de politiek om de stilstand op het platteland te doorbreken. Dat kan als de overheid voortvarend grond aan gaat kopen van boeren die stoppen. De organisaties pleiten ervoor om met het zogenaamde voorkeursrecht een deel van die grond tegen de marktwaarde kopen. Vervolgens kan die grond worden ingezet voor natuurinclusieve landbouw, natuurherstel en natuur bij de stad. Dit biedt boeren die een natuurvriendelijk bedrijf willen starten de mogelijkheid grond aan te kopen voor een lagere grondprijs zodat het rendabel wordt en zij een gezond boerenbedrijf kunnen draaien.
Honderdduizend ha voor 5 miljard
De maatschappelijke organisaties bepleiten dat er in vijf jaar tijd circa 100.000 hectare grond door de overheid gekocht wordt. Het opkopen van deze grond kost de overheid zo’n vijf miljard euro. Dit bedrag past ruim binnen de 24 miljard die het huidige demissionaire kabinet had uitgetrokken voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
Om Nederland klaar te maken voor de toekomst staan we volgens de initiatiefnemers voor een heleboel uitdagingen waaraan gewerkt moet worden. Denk aan een duurzame landbouw waarin boeren perspectief hebben, aan natuurherstel en waar ook plek is voor mensen om in een groene omgeving te ontspannen. De afgelopen jaren zijn er heel wat plannen gepresenteerd en omarmd zoals het Aanvalsplan Grutto en de Bossenstrategie. Op geen van deze terreinen wordt echter voortgang geboekt. De maatschappelijke organisaties hopen dat voldoende politieke partijen zich achter dit plan scharen, zodat een nieuw kabinet straks investeert in deze grondige aanpak.
De grondoproep wordt ondersteund door: Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, LandschappenNL, De Natuur en Milieufederaties, SoortenNL, Transitiecoalitie Voedsel, IVN Natuureducatie
Vogelbescherming Nederland is een onafhankelijke, landelijke natuurbeschermingsorganisatie. Een actieve vereniging die onder meer wordt ondersteund door ruim 160.000 leden, door bedrijven, fondsen en instellingen. Vogelbescherming is de Nederlandse partner van BirdLife International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor vogels en hun leefgebieden. Vogelbescherming is opgericht in 1899 en in Nederland de organisatie voor de bescherming van alle wilde vogels en hun leefgebieden.