Een belangrijke nieuwe analyse van de bedreigingen voor de oceanen is vandaag gepubliceerd in een rapport van Greenpeace: 30×30: From Global Ocean Treaty to Protection at Sea. Het rapport bevat ook een politieke routekaart om tegen 2030 30 procent van de oceanen te beschermen, aansluitend bij de 30×30-doelstelling van het nieuwe Oceanenverdrag, dat op 20 september tijdens de Algemene Vergadering van de VN wordt opengesteld voor ondertekening.
Met een voorwoord van professor Callum Roberts, wiens baanbrekende modellen de basis vormden voor de oorspronkelijke 30×30 Blueprint for Ocean Protection, geeft het rapport details over de cumulatieve bedreigingen voor de oceanen en bevat het een nieuwe wereldwijde analyse van de visserij op volle zee: Tussen 2018 en 2022 steeg de zichtbare visserijactiviteit op volle zee met 8,5% tot bijna 8,5 miljoen uur, en in de gebieden die in het kader van 30×30 voor bescherming in aanmerking komen, steeg dit cijfer met 22,5%. Deze trends tonen aan dat de realiteit op zee zich in de tegenovergestelde richting beweegt dan de ambitie die in het verdrag is vastgelegd.
Oceanen steeds verder onder druk
Het rapport beschrijft ook hoe de opwarming van de oceanen, verzuring, vervuiling en de opkomende dreiging van diepzeemijnbouw de ecosystemen van de oceanen steeds meer onder druk zetten, wat duidelijk maakt dat er dringend politieke actie moet worden ondernomen om 30×30 te realiseren. Drijvende beuglijnen zijn goed voor meer dan ¾ van de totale visserij. Dit is een destructieve vismethode die verantwoordelijk is voor veel bijvangst.
Chris Thorne van de Greenpeace-campagne Protect the Oceans: “Het Oceanenverdrag was een historische overwinning voor de natuur, maar zoals ons rapport laat zien, worden de bedreigingen voor het zeeleven elke dag erger. Het verdrag geeft ons een krachtig instrument om de oceanen te beschermen, maar nu moeten regeringen het verdrag dringend ratificeren en zorgen voor oceaanreservaten om de oceanen de ruimte te geven om te herstellen en te gedijen.”
Jane Fonda als stem van vliegende vis
Greenpeace heeft samen met Jane Fonda, Camila Cabello en Simon Pegg een prachtige korte animatiefilm gemaakt. De film volgt de reis van drie zeedieren, een walvis (Simon Pegg) een aal (Camila Cabello) en een vliegende vis (Jane Fonda) die ontsnappen aan de bedreigingen die in dit rapport worden beschreven om een veilig oceaanreservaat te vinden.
Volledig of streng beschermde oceaanreservaten, die kunnen worden opgericht onder het verdrag zijn een oplossing voor de oceaancrisis. Ze bieden een veilige haven voor zeeleven. Vrij van menselijke druk waardoor vispopulaties zich kunnen herstellen.
Netwerk van oceaanreservaten
Op dit moment is minder dan 1% van de volle zee naar behoren beschermd en om 30×30 te bereiken moet elk jaar ongeveer 11 miljoen KM2 oceaan worden beschermd, meer dan de oppervlakte van Canada.
Chris Thorne vervolgt: “Destructieve praktijken op zee bedreigen de toekomst van de oceanen en daarmee de toekomstige gezondheid van onze hele planeet. Om het zeeleven een kans te geven, moet tegen 2030 minstens 30% van de oceanen beschermd zijn in een netwerk van oceaanreservaten – we hebben nog maar zeven jaar. Landen die serieus werk willen maken van oceaanbescherming moeten volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de VN het Oceanenverdrag ondertekenen en ervoor zorgen dat het wordt geratificeerd door de VN-Oceanenconferentie in 2025.”
Drie locaties op volle zee
Het rapport van Greenpeace schetst de politieke stappen en acties die nodig zijn om deze oceaanreservaten met behulp van het verdrag in te stellen. Het rapport beveelt drie specifieke locaties op volle zee aan om deel uit te maken van de eerste reeks oceaanreservaten, vanwege hun ecologische betekenis: de Emperor Seamounts in het noordwesten van de Stille Oceaan, de Sargassozee in de Atlantische Oceaan en de South Tasman Sea/Lord Howe Rise tussen Australië en Nieuw-Zeeland.