Meer dan honderd wetenschappers en musici hebben zondag door Amsterdam een klimaatmars gelopen als onderdeel van de Scientist Rebellion wereldwijde actieweek. Deze “Science and Music Climate March” is georganiseerd in samenwerking met leden van het orkest dat in maart op de A12 blokkade speelde.
De mars begon op de Dam, langs het Trippenhuis waar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is gevestigd, ging over de Nieuwmarkt en eindigde buiten bij het NEMO Science Museum. Onderweg waren er toespraken van onder andere prof. Han Dolman, expert in klimaatverandering en de koolstofcyclus en dr. Miriam Meissner, expert op het gebied van post-groei economieën. Naast de wetenschappelijke toespraken werden afgewisseld met klassieke orkestmuziek
Volgens Anna Marieke Zijlstra, hoboïste in het orkest en lid van XR-musicians, gaan protesterende wetenschappers en klassieke musici goed samen. “Beide groepen staan niet bepaald bekend om hun activisme. Door samen de straat op te gaan willen wij benadrukken hoe ernstig de situatie is. De muziek symboliseert wat voor moois we dreigen te verliezen door de ontwrichtende klimaatcrisis, én dat de waardevolle dingen in het leven niet van materiële aard zijn.“ Dat beaamt ook dr. Miriam Meissner, post-groei expert aan de Universiteit van Maastricht: “Een snelle energietransitie zou miljarden euro’s besparen. We zouden goedkopere energie hebben, schonere lucht, groenere steden en een betere openbare infrastructuur. Hoewel de rijkste mensen wat van hun overbodige luxe zullen moeten opgeven, kan de aanpak van de klimaatcrisis, als we het goed doen, een verbetering van het welzijn van de overgrote meerderheid van de Nederlanders.”
De Scientist Rebellion wereldwijde actieweek vindt in meer dan 25 landen plaats onder het motto “The Science is Clear”. In maart 2023 kwam het laatste IPCC-rapport van dit decennium uit, maar de wereld blijft de alarmerende wetenschappelijke waarschuwingen negeren. De klimaateffecten nemen toe, maar regeringen blijven de infrastructuur voor fossiele brandstoffen uitbreiden en doen tegelijkertijd de hoogdravende belofte dat de uitstoot in 2050 netto nul zal zijn, dat de doelen uit het Parijs Akkoord behaald zullen worden. “Als wetenschappers en academici kunnen wij niet vanaf de zijlijn blijven toekijken hoe de wereld afstevent op een klimaatcatastrofe.”, aldus dr. Niels Debonne, universitair docent aan het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Op maandag en dinsdag organiseren lokale groepen van ten minste zes instellingen voor hoger onderwijs in Nederland campus-evenementen, onder de noemer: ‘de olifant in de collegezaal’. De acties vallen samen met de lancering van een petitie over verplicht onderwijs over de klimaat- en ecologische crisis voor alle studenten. Ook zal er ergens deze week een burgerlijke ongehoorzaamheids-actie plaatsvinden om het volstrekt ontoereikende klimaatbeleid van de Nederlandse regering aan de kaak te stellen..