Vandaag verstoorden ongeveer honderd leden van Money Rebellion de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING, die om twee uur in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam begon. De rebellen roepen ING op te stoppen met de financiering van olie en gas. MR: ‘We zitten in een klimaatnoodtoestand. ING zegt zich in te zetten voor het klimaat. Maar blijft intussen de fossiele industrie met miljarden financieren. Dat moet nu stoppen.’
De deelnemers aan de actie, onder wie bezorgde ING-klanten, kwamen als aandeelhouder naar de vergadering. ‘We verstoren de vergadering en hopen dat bestuursvoorzitter Steven van Rijswijk haar uiteindelijk helemaal afblaast. Je kunt niet doorgaan alsof het business as usual is, terwijl de wereld in de fik staat. Kijk naar Spanje, dat nu in april al temperaturen van 40 graden dreigt te halen’, aldus een van de rebellen. ‘We gaan hier niet weg voordat ING zijn rol erkent in het aanjagen van de klimaatcrisis, met gemiddeld 9 miljard euro per jaar naar fossiel, en daar direct mee stopt, om nog een piepkleine kans te maken dat de opwarming onder de ‘veilige’ grens blijft van 1,5 graad.’
De volledige eis van Money Rebellion luidt: ING, stop per direct met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie – dat omvat het zoeken naar en productie, transport en verkoop van olie, gas en kolen.
Meer in plaats van minder
ING is volgens MR met een jaarlijks bedrag van zo’n 9 miljard euro met afstand de grootste financier van fossiel van alle Nederlandse banken. In 2021 groeide dat bedrag zelfs naar 11 miljard. Vorig jaar kondigde ING aan te stoppen met het rechtstreeks financieren van nieuwe fossiele projecten. In maart van dit jaar kondigde de bank aan ook te stoppen met de financiering van infrastructuur zoals pijpleidingen, maar alleen vanuit nieuwe olie- en gasvelden. En ING gaat door met het financieren en faciliteren van de bedrijven die nieuwe fossiele velden zoeken en exploiteren, de bulk van de financiering. Zo bevestigt de internationale financiële onderzoeksorganisatie BankTrack.
Geclassificeerd als achterblijver
Hoewel ING heeft verklaard de klimaatdoelen van Parijs 2015 te steunen, heeft de bank sindsdien zo’n 51 miljard euro aan fossiele projecten besteed. Twee jaar geleden deed het gerenommeerde International Energy Agency een wereldwijde oproep om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten. ING gaat er echter mee door, door leningen te verstrekken en financiële diensten zoals underwriting te verlenen aan fossiele bedrijven. Het is onduidelijk waarom ING het advies van het IEA niet opvolgt. BankTrack classificeert ING op basis van zijn fossiele beleid dan ook als een ‘laggard’, een achterblijver.
Vele acties
Al anderhalf jaar voert Money Rebellion vreedzaam actie tegen het fossiele financieringsbeleid van ING. Onder de acties waren geweldloze bezettingen van het hoofdkantoor en van tientallen lokale kantoren door het hele land, flyer- en brievenacties naar medewerkers en demonstraties op grote treinstations. Bij de bezettingen vonden tientallen arrestaties plaats.
Money Rebellion is een groep binnen de burgerbeweging Extinction Rebellion die zich inzet om de grote geldstromen naar de fossiele industrie te verleggen richting duurzame initiatieven. Eerder focuste de groep zich op pensioenfonds ABP, dat nog voor vele miljarden investeerde in de fossiele industrie. De campagne bestond onder meer uit meerdere bezettingen van de lobby van de hoofdkantoren van ABP in Amsterdam en Heerlen. In oktober 2021 kondigde ABP aan helemaal uit fossiel te stappen.