In een poging om de Nepalese regering onwelgevallige acties van Tibetanen in Nepal -om op te komen voor een vrij Tibet- tijdig te onderkennen, heeft de politie in de zogeheten Boudhawijk in Kathmandu, waar veel Tibetaanse bannelingen wonen, 35 hi-tech CCTV camera’s geplaats. Zo kunnen dag-en nacht de bewegingen van Tibetanen in de gaten worden gehouden en beteugeld.
Nepal is bang voor anti-China demonstraties van Tibetanen die de betrekkingen met China in gevaar kunnen brengen. De camera’s staan gericht op strategische plaatsen, zoals de oude Boudhanath Stupa. Deze plaatsen staan bekend als locaties waar activisten samen komen. Eerder dit jaar stak de monnik Drupchen Tsering (25) zichzelf daar in brand, na te zijn ontsnapt uit Tibet. Hij protesteerde daarmee tegen de bezetting van Tibet door China en overleed dezelfde dag. De Nepalese autoriteiten zeiden later dat het lichaam van de monnik niet was opgeëist en cremeerden hem in het geheim.
In de afgelopen jaren heeft Nepal steeds meer de culturele- en politieke uitingen van de ongeveer twintigduizend Tibetaanse ballingen in dat land ingeperkt. Het land wordt voor financiële steun steeds afhankelijker van China. Verschillende Tibetanen die Tibet via Nepal probeerden te ontvluchten werden teruggestuurd.
In april van dit jaar beloofden de Nepalese autoriteiten China dat Nepal Tibetaanse vluchtelingen die betrokken zijn bij bevrijdingsactiviteiten van Tibet de mond zal snoeren. Regeringsleider Prachanda beloofde dat Nepal zal stoppen met anti-China protesten ‘zelfs al zou dat de onderdrukking van Tibetanen in Nepal betekenen.’
‘De nationale stabiliteit en integriteit van beide landen zal niet worden aangetast in naam van vrijheid van godsdienst en rechten van de mens,’ zo werd hij geciteerd. Alleen een welvarend Nepal kan effectief beleid ontwikkelen om te helpen de zorgen omtrent de veiligheid in Tibet door China te verlichten, vindt hij.