“Nergens is zo duidelijk hoe kwetsbaar Nederland is voor een veranderend klimaat”
Op 11 maart, de zaterdag voor de Provinciale Statenverkiezingen, sluit Extinction Rebellion de Afsluitdijk af met een ‘fietsblokkade’. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat de klimaat- en ecologische crisis geen minuut langer genegeerd kan worden. Klimaatrampen volgen elkaar in hoog tempo op, overal ter wereld zijn planten, dieren en mensen in gevaar. Met de fietsblokkade lanceert Extinction Rebellion een campagne om een stop af te dwingen op nieuwe fossiele projecten.
Het starten van nieuwe fossiele projecten maakt het onmogelijk om onder de 1,5 graad opwarming van de planeet te blijven, aldus het Internationaal Energie Agentschap. Woordvoerder Jelle de Graaf: “Nog méér fossiele brandstoffen is simpelweg geen optie. Dat is een no brainer. Toch start de fossiele industrie met steun van de overheid nog steeds nieuwe fossiele projecten over de hele wereld. Bedrijven als de veroordeelde klimaatcrimineel Shell investeren miljarden in nieuwe fossiele projecten. En Nederland en Duitsland willen in de Noordzee naar gas laten boren. Dit mag niet gebeuren! Daarom roepen we iedereen op de fiets te pakken en zich aan te sluiten bij ons protest!”
Afsluitdijk staat symbool voor de kwetsbaarheid van Nederland
Extinction Rebellion voert bewust actie op de iconische Afsluitdijk. “Nergens anders is zo duidelijk hoe kwetsbaar Nederland is voor een veranderend klimaat,” aldus De Graaf. “Bovendien ligt de Afsluitdijk bij de Noordzee, waar de regering naar gas wil boren.” Door in het weekend actie te voeren ontziet Extinction Rebellion mensen die van de Afsluitdijk afhankelijk zijn om naar hun werk te gaan. De Graaf: “We richten ons net voor de Provinciale Statenverkiezingen echt op de politiek.”
Stop nieuwe fossiele projecten
Met de fietsblokkade lanceert Extinction Rebellion een campagne om de overheid te dwingen een stop af te kondigen op nieuwe fossiele projecten. De campagne is onderdeel van de nieuwe strategie van Extinction Rebellion Nederland. Met langdurige acties wil de beweging de overheid dwingen om eerlijk klimaatbeleid te maken voor een leefbare planeet. Verder richt XR
zich onder andere op grootfinancier van de fossiele industrie ING en op fossiele subsidies van de Nederlandse overheid.
Wat is Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion (XR) is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.
Jp zegt
Het is mij onduidelijk wat er op welke manier geblokkeerd wordt. Ik mag hopen dat ze fietsen willen gebruiken om auto’s te blokkeren?!
Joop Ha Hoek zegt
Sluit je aan, dan merk je dat vanzelf.