Dit jaar was voor ICT Tibet een jaar van verandering met de inzet van een nieuw jong team. De strijd voor Tibet eindigt nooit en ICT hoopt dat het volgende jaar er een zal zijn van groei en toenemende activiteiten.
Wanneer luistert u naar ons Mark Rutte?
Op 10 december 2022 organiseerde ICT, samen met de Tibetan Support Group en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, een vreedzame demonstratie op de Dam in Amsterdam om minister-president Mark Rutte te vragen een ontmoeting te hebben met Nederlandse-Tibetanen die de druk van de Chinese autoriteiten in Nederland te verduren hebben gekregen. We werden vergezeld door Oeigoeren, Hongkongers, Binnen-Mongolen en Chinezen om een krachtige reactie van Nederland te eisen in reactie op de ontdekking van de twee illegale Chinese politiebureaus in Nederland.
Vertegenwoordigers van elke zaak hielden toespraken in het openbaar, evenals Harry van Bommel, voormalig lid van het Nederlandse parlement, en Stijn Decklerck, directeur van de China-afdeling van Amnesty Nederland. We vroegen de deelnemers onze petitie te ondertekenen om druk uit te oefenen op de Nederlandse regering.
ICT organiseerde een succesvol bezoek van Tibetaanse Kamerleden
Op dinsdag 29 november hebben drie leden van het Tibetaans Parlement in Ballingschap (TPiE) hun bezoek aan Europa afgesloten met een ontmoeting met ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en een deelname aan een door ICT Europe georganiseerd evenement. De drie Tibetaanse parlementsleden beschouwden hun bezoek als een succes omdat zij in staat waren hoge ambtenaren te ontmoeten in alle vier de landen die zij bezochten. In Tsjechië en Litouwen vonden zij de mensen het meest gevoelig voor de Tibetaanse zaak.
Omdat Tsjechië en Litouwen onlangs de bezetting door een machtiger buurland hebben meegemaakt, steunden zij Tibet en waren zij bereid concrete antwoorden te vinden op de bezetting en de misbruiken door China. Zweden en Nederland reageerden voorzichtiger, omdat het duidelijk was dat zij hun relatie met China niet op het spel wilden zetten door Tibet op de agenda te zetten.
Rondetafelgesprek over de toekomst van Tibet
ICT werkt samen met de centrale Tibetaanse autoriteiten om Tibetaanse parlementsleden te helpen regelmatig op missie te gaan naar Europe. Het bezoek van de drie Tibetaanse parlementariërs werd afgesloten met een evenement in Amsterdam op 29 november. Youndon Aukatsan debatteerde met Harry van Bommel en Wangpo Tethong, directeur van ICT Europa, over het belang van Tibet voor de toekomst van Azië en Europa.
Een bewijs dat Tibet als onafhankelijk werd erkend?
Tijdens het bezoek van de drie Tibetaanse parlementsleden gaven zij kopieën van dit oude Tibetaanse paspoort cadeau aan elk van hun collega’s. Hier is de betekenis van dit geschenk:
In 1947-49 stuurde Lhasa een handelsmissie onder leiding van minister van Financiën Tsepon W. D. Shakabpa naar India, China, Hong Kong, de VS en het VK. De bezochte landen zorgden ervoor geen steun te betuigen aan de bewering dat Tibet onafhankelijk was van China en bespraken geen politieke kwesties met de missie. Deze ambtenaren van de handelsmissie kwamen China binnen via Hong Kong met hun pas afgegeven Tibetaanse paspoorten die zij bij het Chinese consulaat in India hadden aangevraagd en bleven drie maanden in China. Andere landen stonden de missie echter toe te reizen met door de Tibetaanse regering afgegeven paspoorten. De VS ontvingen de handelsmissie officieus. De missie had in 1948 in Londen een ontmoeting met de Britse premier Clement Attlee.