De vorige maand overleden voormalig Chinees leider Jiang Zemin is maandag in Peking gecremeerd. Jiang (96) behoorde tot de zeer weinige leiders die topposities bekleedden, waaronder algemeen secretaris van de Communistische Partij, voorzitter van de Centrale Militaire Commissie en president van China.
Zijn dood werd aangekondigd in een brief aan de hele partij, het hele leger en het Chinese volk van alle etnische groepen, meldde het persbureau Xinhua.
In de brief staat dat kameraad Jiang Zemin een ‘uitstekend leider was met een hoog prestige, erkend door de hele partij, het hele leger en het Chinese volk van alle etnische groepen, een groot marxist, een groot proletarisch revolutionair, staatsman, militair strateeg en diplomaat.’ Er is veel gezegd over de progressieve stappen die onder zijn leiding zijn genomen en die de Chinese economie in een positieve richting hebben gestuurd. Volgens de in Delhi gevestigde belangengroep Tibet Rights Collective staat het echter buiten kijf dat Jiang een besmette erfenis aan Tibet nalaat – een erfenis die riekt naar misdaden tegen de menselijkheid en autoritair optreden tegen Tibetanen in Tibet, dat het land in de jaren vijftig bezette.
Volgens de Tibetaanse rechtengroep herinneren Tibetanen en Oeigoeren zich het bewind van Jiang als het begin van de verscherping van het reeds repressieve beleid dat Xi sindsdien heeft geïntensiveerd tot een dystopisch niveau’ ‘China heeft zijn beleid ten aanzien van Tibet tijdens zijn ambtstermijn verscherpt, zoals blijkt uit de resultaten van het ‘Derde forum over werk in Tibet’ dat in 1994 in Peking werd gehouden en waarbij het beleid van assimilatie van Tibet in de Chinese economische structuur werd afgekondigd’, voegde het rapport eraan toe.
Tijdens de ambtsperiode van Jiang Zemin werden opnieuw besprekingen gevoerd om het Tibetaans-Chinese conflict op te lossen, volgens een rapport dat de International Campaign for Tibet na het overlijden van Jiang heeft gepubliceerd. De in Washington gevestigde groep zegt in haar rapport dat de regering onder Jiang de toen zesjarige jongen Panchen Lama vasthield en in 1995 een eigen kandidaat als Panchen Lama koos. Zijn verblijfplaats is tot op de dag van vandaag onbekend.