Sinds september 2021 komt op uitnodiging van het bestuur van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) een tiental leden van verschillende boeddhistische groepen online bijeen in wat is gaan heten de BUN – WERKGROEP ECOLOGISCH SAMENLEVEN. Aanleiding is de klimaat – en in bredere zin – ecologische crisis die zich wereldwijd aandient en onze zorgen daarover.
Dit eerste jaar is gebruikt om kennis te maken met elkaar, te horen wat eenieder precies beweegt, inhoudelijke informatie uit te wisselen en ook te verkennen welke methodieken ons mogelijk zouden passen. Voorts hebben we ons voorgenomen om onderling na te gaan hoe de boeddhistische beoefening van ieder van ons zich verhoudt tot concreet handelen in de samenleving en ook hoe de werkgroep mogelijk een rol kunnen vervullen bij het lenigen van te verwachten geestelijke nood als gevolg van aanstaande crises.
Wat wil de werkgroep bereiken?
‘Onze boeddhistische beoefening gaat over ‘wakker worden’. We hebben – mild gesteld – de indruk dat de aard en omvang van de klimaat- en ecologische crisis die zich nu aandient en de dreiging ervan voor het voortbestaan van (menselijk) leven op onze planeet, alom ernstig is en vraagt om in actie te komen. In gesprek en door samen te werken zoeken we wegen om:
- deze mondiale crisis als werkgroep, als boeddhistische gemeenschap en als samenleving onder ogen te kunnen komen;
- te ontdekken dat er een enorm potentieel aan individuele betrokkenheid is, en;
- inspiratie te vinden om dat potentieel om te zetten in geëigende activiteit.
Wat te doen?
- Door elkaar regelmatig (eens per maand online) te ontmoeten inspireren we elkaar, bouwen we mentale veerkracht op en vinden we bruikbare methodieken die we binnen onze eigen netwerken kunnen aanreiken.
- Sangha’s die aangesloten zijn bij de BUN bieden we onze ondersteuning aan met betrekking tot het onderwerp van de ecologische crisis en mogelijk handelingsperspectief.
- Informatie over de klimaat- en ecologische crisis, die we vanuit boeddhistisch perspectief bruikbaar achten, maken we beschikbaar op de BUN-website. Te denken valt aan literatuur, artikelen, documentaires, speeches, verklaringen van vooraanstaande boeddhistische leiders en aankondigingen van lezingen, trainingen, leeskringen e.d.
Wat we nu al kunnen aanbevelen?
- Klimaatgesprekken. Onder begeleiding van een coach gaan 6 tot 8 mensen het “ongemakkelijke gesprek” aan over hun eigen klimaatgedrag en verkleining van hun persoonlijk CO2-voetafdruk. Zij ontdekken in 6 bijeenkomsten wat hen inspireert, blij maakt en weerbaarheid teweegbrengt, hetgeen helpt bij het aangaan van gesprekken met anderen, i.e. het vergroten van hun CO2-handafdruk. Gedragswetenschappers ontwikkelden dit concept.
- Werk dat weer verbindt. Wereldwijd worden lokaal-regionale netwerken gebouwd, gebaseerd op intensieve trainingen waarin – dankbaarheid – erkennen van verlies – nieuw inzicht, en – geïnspireerd handelen – als basisprincipes gelden. Het “werk” is gericht zijn op het hervinden van de verbinding met de aarde en al dat leeft en heeft een sterk systeem-kritische ondertoon. Joanna Macy is daarvan de grondlegger.
- Bomen planten. Er zijn in Nederland tal van initiatieven op dit gebied. Ook vanuit boeddhistische organisaties. Een voorbeeld daarvan is het project in Den Treek bij Leusden – Amersfoort.
- Webpagina. Vanaf 1 januari 2023 beschikt de website van de BUN over een ‘webpagina ecologisch samenleven’. Niet uitputtend, wel inspirerend.
Het is een groot genoegen elkaar op dit thema te hebben kunnen ontmoeten. Ons gesprek afgelopen jaar inspireert en verlicht. We beogen zo voort te gaan. Onze deskundigheid en verbondenheid zal ongetwijfeld op de proef worden gesteld en als zodanig groeien. Dat we daarbij mogen blijven putten uit de wijsheid van de Boeddha, is wat ons verbindt,’ aldus de werkgroep.
Brechje zegt
Ik ben geïnteresseerd in deze werkgroep. Kan ik me ergens aanmelden?
Groet Brechje
Joop Ha Hoek zegt
Kijk op de site van de BUN