Als onderdeel van China’s inspanningen om kritiek op zijn mensenrechtenschendingen tegen te gaan, gebruiken vrouwelijke beïnvloeders uit etnische minderheden uit de onrustige grensregio’s van Xinjiang verfijnde inhoud met een meer authentieke uitstraling om een vals gevoel van legitimiteit en transparantie over deze grensregio’s over te brengen, aldus een denktank.
Dit bleek uit een onderzoek naar YouTube-accounts van deze beïnvloeders uit de onrustige grensregio’s Xinjiang, Tibet en Binnen-Mongolië, meldde het Australian Strategic Policy Institute. Deze beïnvloeders reageren op berichten over mensenrechtenschendingen. Ze richten zich ook steeds meer op China’s partijpropaganda en desinformatie.
Al deze video’s worden eerst op China’s binnenlandse video-sharing platforms gezet. Het komt eerst tegemoet aan de interne propaganda. Later wordt deze frontier-influencer content omgeleid naar een wereldwijd publiek op YouTube als onderdeel van de voortdurende inspanningen van de CCP om kritiek op China’s mensenrechtenproblemen tegen te gaan en het imago van het land op te poetsen.
Het gebruik van deze YouTube-accounts om het internationale imago van China te beïnvloeden is een duidelijke indicatie van de evoluerende en steeds geraffineerdere tactieken waarmee dingen digitaal worden gedaan. Dergelijke video’s worden meestal op Amerikaanse social media platforms geplaatst.
Dit gebeurt allemaal terwijl de Chinese Communistische Partij (CCP) meningen censureert, desinformatie bevordert en het internet bezaaid is met de verhalen die haar voorkeur genieten. Ook al is YouTube in China geblokkeerd, toch gebruikt de Communistische Partij het platform voor haar strijd met de buitenwereld. Het is opmerkelijk dat het gebruik van YouTube voor propagandadoeleinden de afgelopen jaren is toegenomen.