Vandaag voeren zogenoemde activistische groepen die strijden voor klimaat- en voedselrechtvaardigheid actie om de zogenaamde ‘Regenerative Agriculture & Food Systems Summit’ te blokkeren. Deze top wordt gehouden op 6 en 7 september in Hotel Krasnapolsky, in het centrum van Amsterdam. 10 activisten hebben de hoofdingang van de zaal geblokkeerd.
Ze hebben ook een 20 meter lang spandoek op het dak bevestigd, waarop staat: ‘Fight Greenwashing Agro-Industry for Food Justice’. Om de greenwashing van deze bedrijven te visualiseren, heeft een anonieme groep de grond bedekt met (milieuvriendelijke) groene verf.
De top wordt georganiseerd door agro-voedselconcerns als Yara, Unilever, Rabobank en Nestlé. Deze bedrijven doen volgens de actievoerders alsof ze de overgang naar een veerkrachtiger en rechtvaardiger voedselsysteem leiden, maar ze liggen in de eerste plaats aan de basis van onze onderling verbonden sociale, klimaat-, ecologische en gezondheidscrisis.
Bovendien zijn ze volgens de actievoerders verantwoordelijk voor (en profiteren ze van) van bedrijfspraktijken die leiden tot milieuvervuiling, kinderarbeid, uitbuiting van boeren en landroof. Bovendien komen de praktijken van regeneratieve landbouw voort uit de praktijken van inheemse en zwarte boeren. De deelnemende bedrijven aan deze top beweren dat iedereen een plaats aan de tafel verdient, maar boeren aan de oorsprong van regeneratieve landbouw zijn niet aanwezig op deze top omdat ze niet zijn uitgenodigd of zich de dure toegangskaartjes niet konden veroorloven.
Sociale bewegingen, maatschappelijke organisaties, academici, boeren en geëngageerde burgers keuren deze top af. En, ze voeren actie tegen deze poging van agro-industrieën om regeneratieve landbouw te als greenwashings-middel voor hun verwoestende ecocidale en koloniale praktijken groen te gebruiken.
‘We kunnen er niet op vertrouwen dat deze bedrijven systeemveranderingen zullen leiden met hun valse oplossingen’, aldus de activisten. ‘En, op actie van de overheid kunnen we ook niet rekenen. Daarom komen we zelf op verschillende manieren in actie’, zegt hun woordvoerder. ‘Dit doen we in solidariteit met boeren die al eeuwenlang in de frontlinie strijden tegen landroof en koloniale uitbuiting.’
Op de tweede dag van de top (7 september) organiseren activisten een Tegen-top. Dit is een evenement voor de klimaat- en agroecolgische beweging om te verbinden en te leren over regeneratieve landbouw die bottom-up gedreven is, en niet door de agro-industrie. Deze Tegen-top vindt plaats om 18.00 uur in het Dokcafé (Plantage Doklaan 8, 1018CM Amsterdam). Iedereen is uitgenodigd om mee te doen en om zich autonoom te verzetten tegen de top en de agro-industrie door middel van directe acties.