Tijdens een bijeenkomst in Oslo van de in New York gevestigde non-profit Human Rights Foundation en Oslo Freedom Forum, heeft de Tibetaanse activist Chemi Lhamo naar voren gebracht dat China sport gebruikt om zijn ‘mensenrechtenschendingen en valse beloften’ te legitimeren.
Op het evenement wees hij erop dat China de Olympische Zomerspelen van 2008 en de Winterspelen van 2022 heeft gebruikt om zijn imago in de wereld op te poetsen. Lhamo: ‘China is hard aan het werk om de identiteit van de Tibetaanse cultuur uit te wissen. De inbreuken op religieuze praktijken zoals het slopen van religieuze beelden, absurde beweringen over het kiezen van de volgende Dalai Lama, en het vasthouden van mensen voor het delen van de sloopvideo’s zijn de recente voorbeelden van de schending van de mensenrechten.’
De activist benadrukte dat ondanks de mensenrechtenschendingen in China het land ‘zich momenteel in een situatie bevindt waarin het niet alleen zijn tegenstanders over de hele wereld, maar ook zijn eigen Chinese burgers binnen en buiten China moet bewijzen en overtuigen dat het een groots land is en China optimaal gebruik heeft gemaakt van de twee Olympische Spelen in 2008 en 2022’. Tijdens het forum zei hij dat China sport gebruikt als een kans en instrument om het imago en het gevoel van eigenwaarde van het land te verbeteren.
Dit komt op een moment dat Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, zich zal buigen over de beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid en grove mensenrechtenschendingen wanneer haar team deze week een bezoek brengt aan China’s autonome regio Xinjiang Uyghur. Verschillende mensenrechtengroeperingen hebben de Chinese autoriteiten herhaaldelijk opgeroepen om onafhankelijke VN-mensenrechtenexperts en andere mensenrechtenwaarnemers toegang te verlenen tot Xinjiang – een eis die eindelijk wordt ingewilligd met dit korte bezoek van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR).