Vandaag, 4 januari voeren Tibetanen, Mongoliërs, Hongkongers, Taiwanezen, Oeigoeren en Chinese mensenrechtenactivisten wereldwijd actie om op te roepen tot een boycot van de Olympische Winterspelen in Beijing vanwege de schendingen van de mensenrechten door de Chinese regering.
Via Social Media en acties in het land vragen diverse organisaties om aandacht voor de situatie in door China bezet Tibet. Zolang de Tibetanen leven in onvrijheid zouden er geen Olympische Spelen plaats moeten vinden in China.
Als EU-leiders of diplomaten de Winterspelen van 2022 in Peking bijwonen in de wetenschap dat het gastland genocide en grove mensenrechtenschendingen pleegt, is dat een daad van medeplichtigheid en accepteert het dat China dit kan verdoezelen onder het mom van sportactiviteiten.
‘Vandaag zullen we bij het Olympisch stadion in Amsterdam en voor de Tweede Kamer in Den Haag met een banner ons standpunt kort duidelijk maken. Het NOC*NSF in Nederland ontvangt vandaag een brief met hierin onze oproep geen Olympische Spelen te houden in China en onze atleten goed te informeren zodat ze niet gebruikt worden voor propaganda doeleinden.’
Op 9 december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal dat China “een weloverwogen, systematische en gecoördineerde politiek” voert om “op lange termijn de Oeigoerse en Turkse groepen te elimineren” en genocide en misdaden tegen de menselijkheid pleegt onder de Genocideconventie van 1948.
Naast de actieve genocide op het Oeigoerse volk blijkt uit nieuw bewijsmateriaal dat deze week is vrijgegeven dat bijna 1 miljoen Tibetaanse kinderen door de Chinese autoriteiten worden gehuisvest in koloniale kostscholen, afgesneden van hun ouders, familie, cultuur en religie, en geconfronteerd worden met intense politieke indoctrinatie.
In Hong Kong zijn recent drie democratie-activisten schuldig bevonden aan ‘deelname aan een wake ter gelegenheid van het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989,’ en zijn ze veroordeeld tot maximaal 14 maanden gevangenisstraf vanwege hun deelname aan een vreedzaam protest.
In 1950 werd Tibet bezet door China. De Tibetanen in Tibet worden voortdurend beperkt in hun vrijheid van godsdienst, onderwijs in de moedertaal en vrijheid van meningsuiting. Tibet is het op één na minst vrije land ter wereld volgens de Amerikaanse waakhond-organisatie Freedom House.
Bronnen https://nobeijing2022.org/