Met zijn vergelijking tussen slachtoffers van de holocaust en mensen die zich weigeren in te laten enten tegen het coronavirus is de voorman van de politieke beweging Forum voor Democratie Thierry Baudet te ver gegaan, zo oordeelde de Amsterdamse rechtbank gisteren. Vier berichten die hij daarover op Twitter plaatste, moet hij verwijderen. Hij mag ze ook niet opnieuw plaatsen.
Baudet heeft de berichten inmiddels verwijderd en zegt tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Hij voelt zich beperkt in zijn recht op meningsuiting. De rechter legde hem een dwangsom op van 25000 euro per bericht, als hij die niet zou verwijderen.
Met zijn uitspraken heeft hij zich onrechtmatig uitgelaten tegenover overlevenden van de holocaust. Daarnaast heeft Baudet zich schuldig gemaakt aan het creëren van een voedingsbodem voor antisemitisme. De vergelijking van Baudet gaat mank, zei de rechter, omdat Joden niet de mogelijkheid hadden alsnog toegang te krijgen door vaccinatie en doordat de maatregelen tegen hen werden ingevoerd door een ’totalitair regime’.
Weliswaar vallen uitlatingen over de holocaust onder de vrijheid van meningsuiting en kan een volksvertegenwoordiger zoals Baudet zich daarin meer permitteren dan een ander, zei de rechter. Maar dat neemt niet weg dat zijn uitspraken ‘verder gaan dan een robuust publiek debat vereist’. Baudet moet de berichten binnen 48 uur weghalen.
Het kort geding tegen Baudet was aangespannen door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg. Baudet had volgens zijn advocaat Gerard Spong niet de bedoeling overlevenden van de holocaust te kwetsen in zijn kritiek op het coronabeleid. ‘Het gaat Baudet om de systematische uitsluiting van groepen mensen.’
Het CIDI en het Centraal Joods Overleg hadden geëist dat Baudet de in hun ogen kwetsende en onrechtmatige tweets verwijdert. Advocaat Spong zei dat het toewijzen van deze vorderingen zou neerkomen op een spreekverbod voor een politicus. De aanklagende instanties zeggen dat niet te willen maar hem alleen vroegen de holocaust erbuiten te laten.
kees moerbeek zegt
‘Baudet had volgens zijn advocaat Gerard Spong niet de bedoeling overlevenden van de holocaust te kwetsen in zijn kritiek op het coronabeleid.’ Na de uitspraak in kort geding trok Baudet echter niet het boetekleed aan, maar kondigde aan in beroep te gaan. Het lijkt erop dat hij onverbeterlijk is, maar dat is mijn mening.