Chinese spelers van de game Life is Strange: True Colors steken hun afkeer over het tonen van de Tibetaanse vlag in dit virtuele spel niet onder stoelen en banken. De makers worden gebombardeerd met verwijten en opmerkingen.
Life is Strange: True Colors speelt zich af in het stadje Haven Springs, waar een winkel genaamd Treasures of Tibet te zien is met een Tibetaanse vlag boven de ingang. Die vlag wordt gebruikt als symbool van de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging en is verboden op het vasteland van China, wat de reden is waarom het een bron van klachten is geworden onder Chinese spelers.
Hoewel de gebruikersbeoordeling zeer positief blijft, zijn de meeste negatieve recensies afkomstig van Chinese spelers. ‘Het spel bevat elementen van Tibetaanse onafhankelijkheid, wat een splitsing van China impliceert’, zegt een negatieve recensie, en ‘Tibet is een deel van China’, herhaalt een ander. Volgens een derde zijn ‘Taiwan, Hong Kong, Macau, en Tibet al sinds de oudheid Chinese gebieden.’
Eerder hebben Chinese gebruikers Devotion in veel grotere mate gebombardeerd omdat het een verborgen verwijzing bevatte naar een meme waarin de Chinese president Xi Jinping werd vergeleken met Winnie de Poeh.
Bezetting
Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 127 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als verzet tegen de Chinese onderdrukking en groeit het aantal politieke gevangenen.
Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.