Deskundigen die vorige week deelnamen aan een webinar van de in New Delhi, India gevestigde denktank Law and Society Alliance, menen dat China er nooit in zal slagen om het instituut van de Dalai Lama te vernietigen.
Met het vorderen van de leeftijd van de 14e Dalai Lama (86) is China begonnen met het versnellen van zijn tactiek om zijn controle over Tibet te intensiveren en zijn invloed op de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap te versterken door in te grijpen in en te manoeuvreren met het proces van het kiezen van de volgende Dalai Lama. China wil na de dood van de huidige een eigen Dalai Lama benoemen die in de pas loopt met de politieke richting van het land. De Dalai Lama heeft gedreigd het instituut van Dalai Lama’s stop te zetten.
Thinlay Chukki, lid van het in Zwitserland gevestigde Bureau voor de mensenrechten in Tibet, stelt dat de pas opgerichte Volksrepubliek China in de jaren vijftig Tibet heeft overgenomen als onderdeel van haar expansionistische agenda. ‘Sindsdien heeft China voortdurend getracht het instituut van de Dalai Lama te vernietigen. China heeft consequent een onderdrukkend beleid gevoerd van sinisering van het boeddhisme. Ze hebben geprobeerd om de identiteit van de Tibetanen te vernietigen en om te vormen tot een Chinese identiteit,’ zei Chukki.
Sprekend over de historische Tibetaanse instelling, herinnerde Chukki eraan dat de Dalai Lama of de instelling van de Dalai Lama verantwoordelijk is voor het besturen van Tibet sinds 1642. ‘Sinds de opkomst van president Xi Jinping zijn de ideologische veiligheidszorgen rond Tibet verheven tot het niveau van nationale veiligheidszorgen. China probeert aan de rest van China te laten zien dat Tibetaanse boeddhisten, met hun unieke cultuur, taal en identiteit een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.’
Tencho Gyatso, verbonden aan het in Washington DC, VS, gevestigde International Campaign for Tibet, benadrukte hoe diep de band is tussen het Tibetaanse volk en de Dalai Lama. ‘Voor het Tibetaanse volk is de Dalai Lama een aardse manifestatie van Avalokiteshvara – de beschermgod van Tibet, zuiver, mededogend, en degene die al eeuwen aanwezig is, sinds het ontstaan van Tibet.’
Ondanks de inspanningen van de Chinese regering is de band tussen het Tibetaanse volk en de Dalai Lama sterker geworden. Zelfs onder jonge Tibetaanse monniken die gedwongen zijn op te groeien onder het onderdrukkende Chinese regime en de Dalai Lama zelfs nog nooit hebben gezien.