De regering van Sri Lanka heeft een voorstel goedgekeurd om gezichtssluiers in openbare ruimten te verbieden, een maatregel die volgens critici overwegend tegen de moslimminderheid in het land is gericht. Het besluit moet nog definitief worden goedgekeurd door het parlement, waar de boeddhistische nationalistische Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP)-partij van president Gotabaya Rajapaksa een meerderheid heeft.
Minister van openbare veiligheid Sarath Weerasekara kondigde in maart van dit jaar voor het eerst het voornemen van de regering aan om gezichtssluiers te verbieden, en noemde boerka’s ‘een teken van religieus extremisme’ met een ‘directe impact op de nationale veiligheid.’
Het bedekken van het hoofd met een sjaal is gebruikelijk onder moslimvrouwen in verschillende landen, maar in sommige culturen zijn ook boerka’s gebruikelijk, een kledingstuk dat het gezicht en lichaam bedekt, wanneer zij zich in het openbaar vertonen.
Een tijdelijk verbod op dergelijke sluiers werd ingevoerd in Sri Lanka na de zelfmoordaanslagen aanvallen met Pasen in 2019, waarbij militanten van een extremistische moslimgroep het gemunt hadden op kerken en hotels in die meer dan 250 mensen het leven kostten. Maar de moslimgemeenschap van Sri Lanka, die 10 procent van de 22 miljoen inwoners uitmaakt, heeft geklaagd over discriminatie door de Singalese boeddhistische meerderheid. Extremistische boeddhisten, van wie sommigen banden hebben met Gotabaya’s partij, vielen de afgelopen jaren moslimhuizen en moskeeën aan.
De regering van Sri Lanka kreeg ook veel kritiek omdat het de begrafenissen van corona patiënten stopzette en in plaats daarvan crematies afdwong. Het besluit werd gezien als een aanval op moslims die hun doden begraven. Het beleid werd teruggedraaid nadat de Pakistaanse premier Imran Khan een persoonlijke oproep had gedaan aan zijn ambtgenoot, Mahinda Rajapaksa, tijdens zijn bezoek aan Sri Lanka in februari.
Het debat over het boerkaverbod komt op een moment dat mensen verplicht zijn maskers te dragen nu Sri Lanka vecht tegen een waarschijnlijk derde golf van de coronavirus pandemie, die ziekenhuizen in het naburige India heeft overspoeld. Deskundigen zeggen dat het verplichten van vrouwen om hun gezichtsbedekking af te doen door moslims zal worden gezien als een aanval op hun recht om hun godsdienst uit te oefenen.