De UNESCO heeft het Koreaans festival Yeondeunghoe (het Lotuslantaarnfestival), traditioneel gehouden in het voorjaar om de geboorte van de Boeddha te vieren, op de lijst van Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity gezet. Volgens de UNESCO kan het jaarlijkse festival worden geïnterpreteerd als het delen van het licht van wijsheid, mededogen en vrede met de wereld, maar ook van hoop en wensen voor geluk en sociale harmonie.
‘Het verlichten met lantaarns … staat symbool voor het verlichten van de geesten van individuen, gemeenschappen en de hele samenleving door de wijsheid van de Boeddha. De gerelateerde kennis en vaardigheden worden voornamelijk overgedragen via boeddhistische tempels en gemeenschappen, en de Yeondeunghoe Safeguarding Association speelt een opmerkelijke rol door het organiseren van educatieve programma’s. Het festival is een tijd van vreugde waarin de sociale grenzen tijdelijk worden weggevaagd. In tijden van sociale moeilijkheden speelt het een bijzonder belangrijke rol in de integratie van de maatschappij en het helpen van mensen om de problemen van de dag te overwinnen’, zegt de UNESCO.
Yeondeunghoe werd als immaterieel cultureel erfgoed bevestigd tijdens de 15de sessie van het Intergouvernementeel Comité voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO, die in december online werd gehouden. De Zuid-Koreaanse dienst voor cultureel erfgoed zegt blij te zijn met deze benoeming die zij ziet als het aanmoedigen van de dialoog tussen gemeenschappen en culturen, wat leidt tot het verbeteren van de zichtbaarheid van immaterieel cultureel erfgoed in het algemeen.
Het Lotuslantaarnfestival heeft een geschiedenis die meer dan 1200 jaar teruggaat tot de oude Koreaanse Silla-periode (c.57 BCE-935 CE). In de historische tekst Samguk Sagi (Geschiedenis van de Drie Koninkrijken), voltooid in 1145, tijdens het Unified Silla koninkrijk (668-935), bezochten koning Gyeongmun en koningin Jinseong de Hwangnyong tempel vanwege het gebruik van lantaarns ter gelegenheid van de eerste volle maan van het jaar in het jaar 866.
Het festival wordt omschreven als het grootste festival in zijn soort ter wereld, met jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers, inclusief lokale bewoners en buitenlandse toeristen. Het kent een beroemde parade langs meer dan 100.000 lantaarns aan een drie kilometer lange route door de straten van het centrum van Seoul.
In mei vorig jaar kondigde de Koreaanse boeddhistische gemeenschap aan dat het jaarlijkse festival uit voorzorg was afgelast naar aanleiding van de corona pandemie in de Koreaanse hoofdstad. Dit jaar is het festival gepland voor april tot mei, met de belangrijkste lantaarnparade op 15 mei.
Volgens de gegevens van de volkstelling van 2015 heeft de meerderheid van de bevolking van Zuid-Korea – 56,1 procent – geen enkele band met een religie. Christenen vormen met 27,6 procent het grootste religieuze segment van de bevolking, terwijl boeddhisten goed zijn voor 15,5 procent.