De boeddhistische omroep zendt zondag tien maart deel een uit een serie van vier over vrouwen in het boeddhisme.
Irène Bakker prijst zichzelf gelukkig. Op jonge leeftijd trouwt zij met haar jeugdliefde en ze krijgen drie kinderen. Hoewel ze een goed leven heeft, mist ze ook iets wezenlijks. Het katholieke geloof spreekt haar niet langer meer aan, maar ze voelt wel de behoefte om zich met de grotere levensvragen bezig te houden.
Ze verdiept zich in het boeddhisme en wordt leerling van zenmeester Genpo Roshi. Als de kinderen het huis uit zijn, vervolgt ze haar zoektocht. Ze wordt ingewijd als monnik en geeft haar oude vertrouwde leven in Nederland op. Ze vertrekt naar Salt Lake City om daar zen en mindfulness te studeren.
Zenmeester Joan Halifax Roshi wordt haar leraar in het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase. Terug in Nederland past zij het geleerde toe in haar werk als therapeut en begeleidt mensen met kanker. Sinds 2004 leidt ze het spiritueel centrum Zen spirit, een bloeiende boeddhistische organisatie. De kijker is er ook getuige van hoe Irène van Joan Halifax ‘transmissie’ krijgt, en zo wordt ingewijd als zenleraar.
‘In de geest van zen’ portretteert volgens de boeddhistische omroep een sterke vrouw, die keuzes durft te maken en het boeddhistisch inzicht omzet in maatschappelijk engagement.
‘Verlichte vrouwen zijn er altijd geweest, er is alleen zo weinig over hen geschreven.’ Dit zegt Irène Kaigetsu Bakker, in de documentaire. Zij behoort zelf tot de tweede generatie ‘leading ladies’ binnen het zenboeddhisme. Dat het boeddhisme vooral door en voor mannen lijkt te zijn ontwikkeld, komt volgens haar door het gebrek aan documentatie. Met de serie Vrouwen en Boeddhisme maakt de BOS de vrouwen zichtbaar die de media ons niet laten zien.
In deel twee van de serie portretteert de omroep de Franse Martine Batchelor. Zij is getrouwd met Engelsman Stephen Batchelor, die ze in 1983 ontmoette in een Koreaans klooster. Tegenwoordig begeleidt zij samen met haar man retraites en publiceerde ze meerdere boeken.
De resterende delen worden later dit jaar uitgezonden. Deel drie zal gaan over het leven en werk van de Duitse lama Khandro Rinpoche. Zij was de eerste westerse vrouw die in 2011 een Geshe-graad behaalde: het hoogst haalbare diploma binnen Tibetaans boeddhistische studies. In het laatste deel valt de beurt aan Lama Tsultrim die in 1970 een van de eerste Amerikaanse vrouwen was die als Tibetaanse non werd ingewijd.
Met de vier portretten wil de BOS aandacht besteden aan de bijzondere expertise en specifieke verdiensten van deze vrouwen. Het is volgens de omroep dan ook heel toepasselijk dat de oprichtster van de BOS, Babeth Van Loo, op 22 maart in Bangkok onderscheiden wordt als ‘Outstanding Woman in Buddhism’.
Vrouwen en boeddhisme, deel 1 In de geest van zen
Uitzenddatum: Zondag 10-3-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 16-3-2013 09:30 – 10:30 ned. 2
Regie: Laetitia Schoofs
Camera/geluid: Martijn Broersen
Bureauproductie: Monique Rutgers
Montage: Rob de Bruin
© 2012 Boeddhistische Omroep Stichting